Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Краще, ніж було: в Україні відновили 12 шкіл, які постраждали внаслідок російських обстрілів

Відбудова об'єктів, які постраждали внаслідок російських атак та окупації, продовжується

Фото: БФ "Сміливі". Колаж: Pro Війну

Скільки навчальних закладів відновили з початку повномасштабного вторгнення

Фото: БФ "Сміливі". Колаж: Pro Війну

У Києві відбулася презентація результатів проєкту з відновлення закладів середньої освіти, реалізованого благодійним фондом "Сміливі". Проєкт отримав підтримку від програми "U-LEAD з Європою" та фінансування від Служби зовнішньої політики Європейської комісії (FPI EU).

Про це зазначено на сайті фонду "Сміливі".

В рамках цього ініціативного заходу було відремонтовано 12 пошкоджених шкіл у трьох регіонах України:

  • Чернігівській області;
  • Київській області;
  • Харківській області.

Проєкт отримав підтримку від програми "U-LEAD з Європою" та фінансування від Служби зовнішньої політики Європейської комісії (FPI EU).

Міністр освіти та науки України Оксен Лісовий підкреслив важливість спільних зусиль з партнерами для відновлення шкіл, які постраждали внаслідок російських обстрілів та окупації. Відзначено, що понад 200 шкіл були повністю зруйновані, а понад 1600 зазнали ушкоджень, що призводить до обмеження доступу українських школярів до якісної освіти. Сім з 12 відремонтованих шкіл вже відновили очне навчання.

Олександра Азархіна, заступниця Міністра відновлення України, розповіла про систему DREAM, яка забезпечує збір та облік інформації про відновлення шкіл. Ця система спрямована на забезпечення підзвітності та прозорості в процесі відновлення, де всі учасники, включаючи державу, громаду, бізнес та громадськість, можуть обліковувати та розміщувати свою роботу на мапі.

Принцип "Build Back Better" визначив не лише безпосередній ремонт шкіл, а й поліпшення шкільних просторів та створення інклюзивних зон. Директор фонду "Сміливі" Віталій Селик підкреслив, що спільно з фахівцями та волонтерами намагалися не лише виправити пошкодження, але й модернізувати освітній простір для зручності учнів.

Усі роботи проводилися в рамках проєкту "Відбудова місцевих шкіл задля стійкості", спрямованого на надання підтримки 12 відібраним громадам, які постраждали від війни. Проєкт був реалізований у 2023 році в межах Шкільної ініціативи програми "U-LEAD з Європою" за фінансової підтримки Служби зовнішньополітичних інструментів Європейської комісії.

Як відбувається відбудова Київщини у 2024 році

Раніше ми писали, що російські війська завдали значної шкоди Київській області, пошкодивши 99 об'єктів у п'яти районах. Проте роботи з відновлення йдуть активно, і вже понад третину з них відновлено.

Найбільше постраждали житлові будинки: 14 багатоквартирних та 50 приватних. Наразі повністю або частково відновлено 38 об'єктів, з яких 11 багатоквартирних та 27 приватних.

Першочергово ремонтники проводять роботи, які не потребують значних коштів:

  • встановлюють вікна;
  • відновлюють фасади та дахи;
  • ремонтують дорожнє покриття та вуличне освітлення;
  • за потреби людям надають будівельні матеріали.

У місті Вишневому, яке найбільше постраждало від атаки окупантів, комунальні служби повністю вивезли пошкоджені вікна, рами, двері та побутове сміття. Також відновлено подачу тепла, води, світла та газопостачання.

Низка районів надає грошову допомогу в рамках програми "Турбота". Французька гуманітарна організація ACTED надасть багатоцільову грошову допомогу 54 мешканцям пошкоджених будинків. Розмір допомоги становитиме 10,8 тис. грн на особу і буде перерахований протягом місяця після верифікації даних.

Нагадаємо, як ми писали раніше, за підтримки програми "U-LEAD з Європою", на Чернігівщині відбудували стародавній Лихачівський ліцей. Також ми розповідали про те, чи потрібно відбудовувати зруйновані мости й дороги під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.