Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Майже третина: як відбувається відбудова Київщини у 2024 році

Росія вже майже два роки поспіль намагається знищити українців, їхню культуру та інфраструктуру

Фото: КОВА. Колаж: Pro Війну

Скільки вдалось відбудувати пошкоджених об’єктів внаслідок останніх обстрілів

Фото: КОВА. Колаж: Pro Війну

На Київщині триває робота з відновлення об'єктів, пошкоджених внаслідок атак російських військ. Станом на зараз відновлено понад третину з 99 пошкоджених об'єктів у п'яти районах області: Бучанському, Фастівському, Бориспільському, Обухівському та Вишгородському.

Про це стало відомо з повідомлення пресслужби КОВА.

Основна частина пошкоджень завдана житловим будинкам: 14 багатоквартирних та 50 приватних. Наразі повністю або частково відновлено 38 об'єктів, зокрема 11 багатоквартирних будинків та 27 приватних.

В першу чергу проводиться поточний ремонт, який не потребує значного фінансування. Зокрема, встановлюються вікна, відновлюються фасади та дахи, дорожнє покриття, вуличне освітлення. Де є потреба, людей забезпечують будівельними матеріалами.

У місті Вишневому, яке найбільше постраждало від атаки окупантів, комунальні служби повністю вивезли пошкоджені вікна, рами, двері, побутове сміття. В повному обсязі відновлено подачу тепла, води, світла, газопостачання.

Низка районів також надає грошову допомогу в рамках програми "Турбота". Французька гуманітарна організація ACTED надасть багатоцільову грошову допомогу 54 мешканцям пошкоджених будинків. Багатоцільова грошова допомога становитиме 10,8 тис. грн на особу і буде перерахована протягом місяця одразу після верифікації даних.

Які країни відбудовуватимуть українські міста

Раніше ми писали, що після закінчення війни в Україні країни цивілізованого світу об'єдналися, щоб допомогти Україні відновитися. Загальний обсяг планів відновлення оцінюється в 750 мільярдів доларів.

Європейський Союз, який є одним з основних донорів, бере на себе відповідальність за відновлення чотирьох регіонів України:

  • Чехія, Фінляндія та Швеція відбудують Луганщину;
  • Швейцарія відбудує Одещину;
  • Ірландія відбудує Рівненщину;
  • Німеччина відбудує Чернігівщину.

Крім того, США і Туреччина відбудують Харківщину, Бельгія — Миколаївщину, Швеція та Нідерланди — Херсонщину, Норвегія — Кіровоградщину, Австрія — Запоріжжя, Польща та Італія — Донеччину.

Для реалізації цих планів країни-донори запропонували три джерела фінансування:

  1. Конфісковані активи Росії та російських олігархів. За різними оцінками, їхня вартість становить від 300 до 500 мільярдів доларів.
  2. Гранти та кредити міжнародних організацій та країн-партнерів. Очікується, що ці кошти становитимуть близько 200 мільярдів доларів.
  3. Інвестиції приватного сектора, а також позабюджетні внески приватних осіб та корпорацій. Очікується, що ці кошти становитимуть близько 100 мільярдів доларів.

План відновлення України розділений на три етапи:

  • перший етап передбачає відновлення критичної інфраструктури, зокрема електропостачання, водопостачання, газопостачання, транспортної інфраструктури;
  • другий етап передбачає відновлення житла, промислових об'єктів, соціальної інфраструктури;
  • третій етап передбачає створення нових робочих місць, розвиток економіки та повернення переселенців додому.

Ці плани є амбітними, але вони дають надію на те, що Україна зможе відновитися після війни та стати ще сильнішою та успішнішою країною.

Нагадаємо, як ми писали раніше, за підтримки програми "U-LEAD з Європою", на Чернігівщині відбудували стародавній Лихачівський ліцей. Також ми розповідали про те, чи потрібно відбудовувати зруйновані мости й дороги під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.