Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Не одне століття боротьби: які війни велися між Україною та Росією за всю історію

Розповідаємо про найбільш масштабні протистояння українців і росіян за всю історію наших народів

Колаж: Дар'я Давиденко

Війна, розпочата у 2014 році, є далеко не першою між Росією та Україною

Колаж: Дар'я Давиденко

Два роки тому Росія почала повномасштабну війну проти України. Вже два роки службовці ЗСУ та прості громадяни стримують окупантів, які знову зазіхнули на наші землі. На жаль, події 24 лютого 2022 року можна назвати передбачуваними, якщо врахувати, скільки разів за весь час велися збройні протистояння Росії та України.

Редакція сайту пропонує згадати історію та випадки найбільш масштабних воєнних конфліктів між росіянами та українцями.

Зміст
1.Війна часів Київської Русі
2.Прорахунок Богдана Хмельницького
3.Спроба Петра Дорошенка
4."Проклятий" Іван Мазепа
5.Дві війни УНР
6.Від УПА до ЗСУ

Війна часів Київської Русі

Першою війною вважають боротьбу Русі проти Ростово-Суздальського князівства у 1169 році. Тоді військо під керівництвом князя Боголюбського зруйнувало Київ. Але за чотири роки Мстислав Хоробрий розгромив ворога й ліквідував князівство.

Коли у 1240-х роках монголи підкорювали навколишні землі, суздальці (предки росіян) стали на їхній бік. Разом вони розоряли території та знову пішли на Київ.

На жаль, протистояння скінчилося здобуттям міста і фактичним знищенням Русі. Тим часом під протекторатом монголів з’явилося князівство Московія. Воно було звичайним улусом (племенем) Золотої Орди.

Прорахунок Богдана Хмельницького

Гетьман Богдан Хмельницький
Гетьман Богдан Хмельницький
Фото: Інститут Просвіти

З 1368 по 1537 роки відбулося декілька великих воєн за території колишньої Київської Русі. А через 117 років гетьман Війська Запорозького Богдан Хмельницький зробив фатальний хід – уклав союз із Московією за принципом "аби не з поляками".

Втім, новий союзник чи не одразу вдався до порушення угоди, вчинивши спробу підкорити землі Гетьманщини. Тому 1658 року розпочалася Московсько-українська війна. І хоч наступного року гетьман Іван Виговський знищив під Конотопом вороже військо, це був лише початок.

Спроба Петра Дорошенка

В 1667 році Україну розділили по Днiпру, а на Лiвобережжi спалахнуло антимосковське повстання. Гетьман Петро Дорошенко мав амбітні плани – хотів возз'єднати обидві частини України в одну державу. Його військо розбило ворога та звiльнило бiльшiсть мiст i мiстечок, але розвинути успіх не вдалося – згодом довелося зупинитися і відступити.

"Проклятий" Іван Мазепа

Наступним, хто хотів вирватися з російського зашморгу, був Іван Мазепа. Навесні 1708 року, прагнучи позбутися залежності від Москви, гетьман таємно домовився з королем Швеції Карлом XII про військову допомогу Україні. Велика Північна війна справді могла подарувати нам свободу і відновити самостійну державність. Але поразка в Полтавській битві все змінила.

Цар назвав Мазепу "зрадником", оголосив йому анафему (відлучення від церкви), спалив гетьманську столицю Батурин і перетворив тодішню територію України на заручницю імперії.

Гетьман Іван Мазепа
Гетьман Іван Мазепа
Фото: Інститут Просвіти

Дві війни УНР

Після ліквідації Січі в 1775 році протистояння затихли. Та з приходом більшовиків вони спалахнули з новою силою. Перша радянсько-українська війна сталася у 1917-1918 роках між УНР (Українська Народна Республіка) та "радянською Росією". Вона скінчилася нашою перемогою завдяки допомозі австро-німецьких союзників.

Але гетьман Скоропадський швидко зрікся влади, а Директорія УНР (найвищий орган державної влади) не змогла втримати удар. Тому 1919-го відбулась друга радянсько-українська війна, результат якої був не на користь України.

Від УПА до ЗСУ

Відновити історичну справедливість мали намір повстанці у західних областях, які під час Другої світової воювали як проти нацистської Німеччини, так і проти радянських солдат. Боротьба УПА (Українська повстанська армія) тривала з 1944 по 1949 роки. Люди вважали, що коли СРСР і Німеччина виснажать один одного, їм вдасться створити самостійну державу.

Досягти бажаного УПА не вдалося, але в 1991 році українці нарешті отримали омріяну незалежність і свободу. Це вкотре не сподобалося "сусідам", тому 2014-го почалася нинішня російсько-українська війна, яка триває досі.

Завдяки мужності та героїзму наших військових, підтримці цивільних і допомозі союзників зі всього світу Україна зможе дати відсіч російським окупантам і здійснити мрію предків, назавжди вигнавши ворогів з рідної землі.

Раніше сайт писав, що ЮНЕСКО оцінило наслідки російського вторгнення і розповідав, скільки коштів потрібно для відновлення. Також ми повідомляли, які міста Україні доведеться відбудовувати "з нуля".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.