Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Виїзд з України під час війни: юрист розповів головне про перетин кордону

Разом з експертом розбиралися в ключових питаннях, що стосуються перетину державного кордону під час воєнного стану

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Експерт розповів про перетин кордону

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

В Україні від початку повномасштабного вторгнення тривають загальна мобілізація та воєнний стан. Під час цих процесів військовозобов'язані чоловіки не мають права виїжджати за межі території України. Однак все ж існують деякі випадки, коли такі особи можуть виїхати.

Про це нам розповів адвокат юридичної компанії "Мережа права" Андрій Кириленко.

Зміст:
1.Хто з жінок під час воєнного стану не може перетинати кордон
2.В яких випадках військові можуть перетинати кордон
3.Чи можуть перетинати кордон багатодітні чоловіки
4.Чи можуть виїжджати за кордон особи,які мають інвалідність
5.Чи можуть студенти виїжджати за кордон
6.Які категорії чоловіків можуть перетинати кордон під час воєнного стану
7.Що чекає на тих, хто незаконно перетнув кордон після 24 лютого

Хто з жінок під час воєнного стану не може перетинати кордон

Юрист Андрій Кириленко розповідає, що в цілому для жінок немає обмежень щодо перетину державного кордону, однак тут все ж є певні нюанси.

Є обмеження для певної категорії жінок за посадами. Наприклад, ті, хто займають вищі державні посади, як от: Члени Кабміну, керівник апарату ВРУ, офісу президента, голови СБУ, Рахункової палати, Нацбанку України, члени Нацради з питань телебачення та радіомовлення та їх заступники. Окрім них, також не можуть покидати Україну Уповноважений з прав людини, судді всіх рівнів, прокурори, керівники державних органів та місцевих рад. Додатково заборонено виїзжати тим, хто заброньований на час війни за органами державної влади, – заявив військовий адвокат.

Також він додав, що навіть ці особи мають право виїжджати з України. Однак це можливо лише у випадку, якщо йдеться про службове відрядження.

В яких випадках військові можуть перетинати кордон

Фактично всі військовозобов'язані чоловіки не можуть виїжджати за кордон. Це також стосується і самих військових. Однак все ж існують деякі випадки, коли вони можуть покидати територію України.

Військові можуть перетинати кордон, якщо міністр оборони, керівник військового формування, керівник правоохоронного органу спеціального призначення, керівник розвідувального органу прийняв рішення щодо виконання завдань у сфері безпеки і оборони. А також у випадку направлення на лікування, – заявив адвокат Андрій Кириленко.

Слід зазначити, що досить часто українські військовослужбовці перетинають кордон у зв'язку з тим, що вони їдуть на навчання до іншої країни.

Чи можуть перетинати кордон багатодітні чоловіки

В основному з країни виїжджають чоловіки, які є непридатними за станом здоров'я або ж доглядають за особою з таким статусом. Однак, окрім них, також є ще одна категорія, яка може безперешкодно виїхати з України.

Якщо на утриманні чоловіка перебуває троє і більше дітей, вік яких не перевищує 18 років, тоді він має право перетнути державний кордон, – розповів адвокат Кириленко.

Також варто додати, що у випадку, якщо особа має повнолітніх дітей, покинути територію України їй не вдасться.

Чи можуть виїжджати за кордон особи,які мають інвалідність

В Україні проживає доволі багато чоловіків, які мають статус особи з інвалідністю. Їм, згідно з чинним законодавством, також можна покидати територію України.

Так, такі чоловіки можуть виїжджати за кордон, якщо є документи, що підтверджують інвалідність. Наприклад, пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги та де вказано групу інвалідності. А у разі, якщо людина не має права на пенсію чи соціальну допомогу, може надати довідку для отримання пільг для осіб з інвалідністю, – констатував юрист.

Слід зазначити, що також виїхати можуть чоловіки, що доглядають за особою І або ІІ групи інвалідності.

Чи можуть студенти виїжджати за кордон

З початку війни в Україні збільшилася кількість студентів. Доволі багато чоловіків призовного віку вступили до вишів, при цьому, мова йде не лише про українські університети, а й про закордонні.

Студенти денної або дуальної форми навчання можуть розраховувати на відстрочку від призову. Що стосується виїзду за кордон, станом на сьогодні, студенти українських та закордонних вишів не мають права перетинати кордон України, – зазначив Андрій Кириленко.

Варто додати, що студенти заочної форми навчання не мають права на відстрочку від призову.

Які категорії чоловіків можуть перетинати кордон під час воєнного стану

Юрист розповідає, що наразі право на перетин державного кордону України мають чоловіки, що не підлягають призову на військову службу згідно із Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

  • чоловіки з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
  • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;
  • усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;
  • зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;
  • які мають дружину (чоловіка) з інвалідністю та одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;
  • опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною;
  • особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи;
  • особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я
  • потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
  • жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби, визначених частиною шостою статті 2 Закону України Про військовий обов’язок і військову службу;
  • народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Однак військовий адвокат також зробив важливе уточнення щодо студентів.

Здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти тощо та здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти, не мають право перетинати державний кордон, – додав юрист.

Варто зазначити, що безперешкодно виїжджати можуть чоловіки, вік яких перевищує 60 років.

Що чекає на тих, хто незаконно перетнув кордон після 24 лютого

Доволі велика кількість українських чоловіків незаконним способом покинули територію України вже після початку повномасштабного вторгнення. Однак таким особам загрожує покарання.

За незаконний перетин або спробу незаконного перетину державного кордону України відповідальність передбачена ст. 204-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Тобто, накладення штрафу від 3400 до 8500 грн. або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб, – заявив Андрій Кириленко.

Варто зазначити, що кримінальну відповідальність можна понести лише за перенаправлення осіб через державний кордон України. В такому випадку винуватець може отримати від трьох до дев'яти років. Це передбачено статтею 332 ККУ.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи можуть призвати до війська студента, що навчається на заочній формі. Також ми повідомляли, чи можуть обмежено придатного відправити в бойову бригаду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.