Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація жінок в Україні: що потрібно знати про призов до війська

Разом з експерткою розбиралися в ключових питаннях, що стосуються мобілізації жінок в Україні

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Мобілізація жінок

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

В рамках загальної мобілізації в Україні до війська призивають чоловіків віком від 18 до 60 років. Однак, деякі жінки також можуть бути мобілізовані до лав Збройних сил.

Ми поспілкувалися з військовою адвокаткою Аліною Редько та дізналися відповіді на ключові питання, що стосуються мобілізації жінок.

Зміст:
1.Кого з жінок можуть мобілізувати до війська
2.Які жінки вважаються військовозобов'язаними
3.Які професії надають жінкам статус військовозобов'язаних
4.Хто з жінок не може перетнути кордон під час воєнного стану
5.Чим відрізняється служба жінок та чоловіків в армії
6.Чи відрізняються умови надання відстрочки для чоловіків та жінок
7.Чи відрізняється термін проходження військової служби жінок та чоловіків

Кого з жінок можуть мобілізувати до війська

Мобілізація в Україні в основному торкнулася лише чоловіків, однак, частина жінок також можуть отримати повістки, якщо вони є військовозобов'язаними

Відповідно до частини 12 статті 1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. Отже, згідно законодавства жінку можуть мобілізувати, якщо вона є військовозобовʼязаною особою та перебуває на військовому обліку, – зазначила Редько.

Проте, вона також заявила, що наразі українське вище військово-політичне керівництво дотримується позиції, що призов повинен проходити лише в добровільному порядку.

Які жінки вважаються військовозобов'язаними

Статус військовозобов'язаних в Україні мають всі чоловіки, віком від 18 до 60 років. Хоча, це також стосується і деяких жінок.

Військовозобов'язані – особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави, – сказала адвокатка.

Варто додати, такі особи можуть бути мобілізовані так само, як і чоловіки.

Які професії надають жінкам статус військовозобов'язаних

В Україні статус військовозобов'язаних мають лише жінки з певними професіями. Зокрема, це в першу чергу стосується медиків.

Потрібно розуміти, що є професії, після здобуття яких жінки обов’язково підлягають взяттю на військовий облік – медична або фармацевтична спеціальність. Разом з цим, добровільно на військовий облік можуть стати жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю. Перелік таких професій затверджено наказом Міністерства оборони України від 11.10.2021 №313, – додала військова адвокатка.

Слід зазначити, що наразі в лавах ЗСУ та інших військових формуваннях служить доволі багато жінок. В основному це медики.

Хто з жінок не може перетнути кордон під час воєнного стану

Загалом, українські жінки не мають жодних обмежень щодо перетину кордону під час загальної мобілізації. Однак, деякі категорії все ж підпадають під заборону для перетину кордону.

Під час воєнного стану не можуть перетинати кордон жінки, які відносяться до деяких категорій державних службовців та які займають певні посади – члени Кабінету Міністрів України, перші заступники та заступники міністрів, керівники центральних органів виконавчої влади, їх перші заступники та заступники, Державний секретар Кабінету Міністрів України, його перший заступник та заступники, Керівник Апарату Верховної Ради України, його перший заступник та заступники, державні секретарі міністерств, Керівник Офісу Президента України та його заступники тощо, – коментує Аліна Редько.

Варто додати, такі особи можуть виїжджати за кордон лише у відрядження, а також якщо їм потрібно відвідати дітей, що перебувають за кордоном.

Чим відрізняється служба жінок та чоловіків в армії

Юристка розповідає, що в загальному жінки виконують ті ж самі обов'язки, що і чоловіки. Хоча тут варто додати, що є декілька винятків, що пов'язані з охороною материнства та забороною дискримінації за ознакою статі.

До прикладу, військовослужбовці-жінки мають право звільнитись з військової служби під час воєнного стану у звʼязку з вагітністю або у звʼязку з перебуванням у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку, – розповідає юристка.

Також вона зазначає, що вагітна військовослужбовець-жінка має право на переведення на рівнозначну посаду з меншим обсягом роботи. Те ж саме стосується і жінок, що виховують трьох або більше дітей.

Чи відрізняються умови надання відстрочки для чоловіків та жінок

Доволі багато чоловіків мають відстрочку від мобілізації, адже в них є відповідні причини. Те ж саме стосується і жінок.

Ні, підстави для відстрочки визначені в статті 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" і вони є однаковими як для жінок, так і для чоловіків. До речі, вважаю абсолютною прогалиною в законодавстві те, що відсутня така підстава для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації як вагітність та перебування у відпустці для догляду за дитиною, – зазначила Аліна Редько.

Варто згадати, що наразі військову службу в Україні проходять декілька тисяч жінок.

Чи відрізняється термін проходження військової служби жінок та чоловіків

Слід зазначити, що терміни проходження військової служби для чоловіків та жінок є однаковими.

Наразі, військовослужбовці-жінки, які приймаються на військову службу як за контрактом, так і у звʼязку з призовом під час мобілізації будуть проходити військову службу до оголошення демобілізації, – додала адвокатка.

Також додамо, що в Україні наразі є дуже багато військових, які приймають участь у війні з лютого 2022-го року.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, в яких випадках можна не йти до ТЦК та СП. Також ми повідомляли, що в Україні хочуть мобілізувати лише за письмовою згодою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.