Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Деяких українців хочуть мобілізувати лише за письмовою згодою – кого стосується

Іноді трапляються випадки, коли представники ТЦК та СП порушують закони та видають повістки особам, що непридатні до служби за станом здоров'я

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Владу

Мобілізація за письмовою згодою

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Владу

В рамках загальної мобілізації до Збройних сил України та інших формувань призивають військовозобов'язаних осіб. Проте, слід зазначити, що іноді співробітники військкоматів роздають повістки чоловікам, що зовсім непридатні до служби. Щоб уникнути цього в Раді пропонують серйозні зміни.

Про це розповів автор законопроєкту Георгій Мазурашу.

Мобілізація за письмовою згодою

Законопроєкт, який запропонував нардеп від правлячої партії дозволяє мобілізувати до війська лише тих осіб, які мають відповідні фізичні та моральні якості. Також, нардеп пропонує, щоб такі особи давали письмове підтвердження щодо готовності проходити військову службу.

"Законодавство дозволяє примусово мобілізувати всіх громадян військовозобовʼязаного віку та стану здоровʼя, крім тих, хто має відстрочку або заброньований. Проте, на моє переконання, це неадекватні норми, які виключно шкодять. Тому я вже не вперше пропоную зміни, які змусять ТЦК і СП шукати й мобілізувати саме готових і фізично, і морально стати на захист країни, а не всіх підряд для кількості", – розповів народний депутат України Мазурашу.

Також він зазначив, що скоріш за все, немає сенсу призивати чоловіків, які просто не є морально готовими до війни. Крім того, за його словами, самі добровольці взагалі не в захваті від таких осіб, адже через тих, кого забирають примусово в армії великі проблеми. Все через те, що такі особи відмовляються виконувати завдання, тікають з позицій та навіть здаються в полон.

Мобілізацію потрібно покращити

Раніше ми писали про те, що колишній представник Генерального штабу ЗСУ Владислав Селезньов зробив важливу заяву, яка стосується якраз таки мобілізаційних процесів в Україні.

Зокрема, він розповів, що під час проведення АТО/ООС військовослужбовці отримували законний відпочинок, адже всього було декілька хвиль мобілізації. Однак, зараз цього немає, хоча військові відчувають серйозну втому.

"Сто тисяч українських громадян в перші тижні російської навали записалися до військ територіальної оборони та підрозділів Сил оборони. Просто неможливо було пробитися до військкоматів. Зараз абсолютна більшість з них виконує бойові завдання понад півтора року. Якщо ми згадаємо події 2014-2017 років, тоді відбулося шість хвиль мобілізації. Громадяни призивалися в рамках цих процесів на фронт, виконували інші бойові чи навчальні завдання. І після виконання цих місій, через 12 чи 14, максимум 16-18 місяців, звільнялися з лав українського війська. А на їх місце приходили інші громадяни, які в рамках наступних хвиль мобілізації виконували ці завдання", – сказав Селезньов.

Крім того, військовий експерт додав, що тоді бійці отримували цілком нормальне навантаження, а така служба була справедливою, адже згодом вони поверталися додому. Однак, зараз цього немає.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто може перетнути кордон під час воєнного стану. Також ми повідомляли, чи можуть мобілізувати до війська одиноких батьків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.