Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: чи призвуть одиноких батьків до війська

Значна частина українських чоловіків мають відстрочку від мобілізації під час воєнного стану

Фото: УНІАН

Відстрочка для батьків

Фото: УНІАН

В рамках загальної мобілізації до армії призивають всіх військовозобов'язаних осіб, віком 18 до 60 років. Однак деякі українці не можуть бути призвані до війська, адже в них є відстрочка, яка дозволяє не служити в армії. Зокрема це стосується осіб, які самостійно виховують дітей.

Про це розповіла військова адвокатка Аліна Калашникова.

Відстрочка для одиноких батьків

За словами юристки, згідно з Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", кожен чоловік (або жінка), що самостійно виховують дитину мають право на отримання відстрочки від мобілізації. Однак, важливо, щоб цій дитині було менше 18 років.

"Такий чоловік має звернутися до ТЦК із заявою із проханням про оформлення відстрочки та пакетом документів: рішення про розірвання шлюбу з дружиною/рішення про позбавлення батьківських прав мами; свідоцтво про народження дитини; акт обстеження житлово-побутових умов проживання; інші документи, що це підтверджують", – розповідає Аліна Калашникова.

Також слід зазначити, що за словами експертки, тут не грає ролі те, скільки дітей така особа виховує самостійно, адже отримати відстрочку можна навіть у випадку, якщо на її утриманні перебуває одна неповнолітня дитина.

З вадами зору не беруть до армії

Раніше ми писали про те, що нещодавно Міністерство оборони України оприлюднило оновлений список хвороб військовозобов'язаних, через які особи не можуть бути призвані до війська. Зокрема, сюди варто віднести й вади зору.

Під час призову на службу чоловік (жінка) повинні пройти військово-лікарську комісію, адже саме вона визначає ступінь придатності особи. Там також перевіряють зір, і у випадку, якщо з ним в особи не все в порядку, тоді вона зможе отримати відстрочку від мобілізації.

Зокрема, на неї слід розраховувати, якщо гострота одного ока є нижчою ніж 0,1 (або ж взагалі повна сліпота), відсутність очного яблука при гостроті зору іншого – менше 0,3 або ж дорівнює цьому показнику. Також до армії не можуть призвати в тому випадку, якщо гострота одразу обох очей менше за 0,2 або ж дорівнює цьому показнику.

Крім того, додамо, що особи, в яких є менш серйозні проблеми з зором можуть не проходити військову службу в мирний час. Однак, під час воєнного стану вони підлягають мобілізації.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, як зміниться мобілізація в Україні у 2024-му році. Також ми писали, чи може в Україні відбутися повна мобілізація.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.