Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Зміни в мобілізаційних процесах: що очікує українців у 2024-му році

В новому році влада планує покращити призов українців та мінімізувати кількість ухилянтів

Фото: УНІАН

Зміни щодо призову в 2024 роц

Фото: УНІАН

Наразі в чинному законодавстві України є доволі велика кількість прогалин, через які громадяни ухиляються від призову. Однак, вже в наступному році відбудуться серйозні покращення в мобілізаційних процесах.

Ми зібрали для вас найважливішу інформацію, що стосується мобілізації в 2024-му році.

Що очікує на українців

В наступному разі влада планує внести суттєві зміни, завдяки яким кількість українців, що ухиляються від мобілізації повинна значно зменшитися. Зокрема, сюди слід віднести такі пункти:

  • практика бойового стажування (в рамках цього процесу мобілізовані особи будуть відправлені до досвідчених підрозділів, які допоможуть у підготовці);
  • відбудеться розширення переліку громадян, які придатні до проходження військової служби;
  • запрацює Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів, що має назву "Оберіг";
  • до військового резерву планують залучити якомога більше громадян України;
  • буде створено автоматизовану систему контролю та обліку підготовки українців до проходження військової служби.

Слід зазначити, що за словами очільника Мінцфири, електронний реєстр військовозобов'язаних осіб фактично вже працює. Також він додав, що ця система є доволі захищеною, тому особистим даним нічого не загрожуватиме.

Чи можлива повна мобілізація

Раніше ми писали про те, що військовий експерт Олександр Коваленко розповів, чи буде в Україні проводитися повна мобілізація. За його словами, посилити призов можуть вже невдовзі, однак, далеко не всі громадяни будуть мобілізовані до війська. Він пояснює це тим, що в країні є доволі багато сепаратистів, які підтримують російські наративи.

"На жаль, сьогодні у нас є певна кількість чоловіків, які непридатні для виконання функцій військовозобов'язаного, захисника України з однієї причини — вони латентні сепаратисти. Це серйозне питання. Нам потрібні мотивовані, патріотично налаштовані люди. Люди з вулиці можуть виявитися, наприклад, агентами ворожих спецслужб, які будуть направлені на полігон", – прокоментував військовий оглядач.

Також Коваленко додав, що Україна може поступово посилювати систему управління ресурсами та технічне забезпечення, таким чином наша армія зможе отримати перевагу над ворогом.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто потрібен Збройним силам України. Також ми повідомляли, чи можуть мобілізувати до війська багатодітних.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.