Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: хто може не йти до ТЦК після повістки

Чинним законодавством передбачено, що чоловіки, які отримують повістки повинні обов'язково йти до ТЦК

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Кому можна не йти до ТЦК

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Зараз в Україні військовозобов'язані чоловіки отримують повістки від представників військкоматів, після цього вони повинні з'являтися до ТЦК. При цьому, існує декілька категорій, які можуть не йти до військкомату навіть після повістки.

Розповідаємо, кому можна не йти до ТЦК та СП.

Неявка до ТЦК

Чинним законодавством України передбачено, що не йти до ТЦК та СП після отримання повістки можуть лише такі категорії українців:

  • чоловіки, що складають державні іспити у вищих навчальних закладах;
  • чоловіки, проти яких здійснюється кримінальне провадження, а також до нього застосовується адміністративне стягнення чи кримінальне покарання (в зв'язку з цим, особа не може з'явитися до ТЦК та СП);
  • чоловіки, що потрапили під вплив надзвичайної ситуації (зокрема, через це не вдається вчасно прибути до військкомату).
  • чоловіки, що мають хворобу або ж доглядають за дружиною, в якої хвороба або ж інвалідність (у випадку, якщо інші родичі не можуть доглядати за особою);
  • чоловіки, у яких помер близький родич, через що не вдається з'явитися до ТЦК.

Крім того, кожна ситуація, через яку військовозобов'язаному не вдається з'явитися до ТЦК та СП повинна бути документально підтверджена.

Як каратимуть чоловіків за неявку

Раніше у Асоціації правників України повідомили, що для чоловіків, які ухиляються від призову під час загальної мобілізації можуть застосувати доволі серйозне покарання. Зокрема, відомо, що особа, яка отримала повістку або хоча б усне покарання, повинна прийти до ТЦК та СП.

"За наявності доказів, навіть усного попередження від керівника територіального центру комплектування, не можна виключати ризику притягнення до кримінальної відповідальності у вигляді штрафу на суму від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 – 8500 гривень) або виправних робіт на термін до одного року", – заявили у Асоціації правників.

Крім того, якщо військовозобов'язаний пройшов медичну комісію, а також отримав мобілізаційне розпорядження, то він в жодному разі не повинен ігнорувати його. За такі дії, порушнику загрожуватиме від 3 до 5 років позбавлення волі.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як чоловіки можуть виїхати за кордон з дружиною. Також ми повідомляли, хто може супроводжувати осіб з інвалідністю за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.