Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Неявка після повістки: як каратимуть чоловіків в Україні

Військовозобов'язані чоловіки після отримання повістки зобов'язані з'являтися до ТЦК та СП

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Неявка після повістки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Під час воєнного стану чоловіки, які отримали повістку, однак після цього не з'явилися до ТЦК та СП можуть понести доволі серйозне покарання. Це передбачено чинним законодавством.

Про це повідомили у Асоціації правників.

Покарання за неявку

Там зазначили, що у випадку отримання повістки або ж усного попередження від начальника територіального центру комплектування та соціальної підтримки військовозобов'язаний повинен обов'язково з'явитися до військкомату.

"За наявності доказів, навіть усного попередження від керівника територіального центру комплектування, не можна виключати ризику притягнення до кримінальної відповідальності у вигляді штрафу на суму від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 – 8500 гривень) або виправних робіт на термін до одного року", – йдеться у повідомленні.

Водночас, якщо військовозобов'язаний пройшов медичну комісію та отримав мобілізаційне розпорядження, однак, після цього проігнорував його і не з'явився до ТЦК та СП, йому загрожуватиме більш серйозне покарання. Зокрема, в такому випадку особа може отримати позбавлення волі на термін від 3 до 5 років.

Виїзд за кордон з дружиною

Раніше ми повідомляли, що згідно зі статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", деякі військовозобов'язані чоловіки можуть виїхати з України разом з дружиною. Зокрема, це стосується осіб, у яких дружина має І або ІІ групу інвалідності.

В такому випадку їм необхідно мати перелік певних документів, зокрема:

  • свідоцтво про укладення шлюбу;
  • паспорт для виїзду за кордон (чоловіка та дружини);
  • військово-обліковий документ;
  • довідка про місце реєстрації (і дружини, і чоловіка);
  • пенсійне посвідчення дружини.

Зазначимо, що згідно з чинним законодавством, серед військових документів може бути приписка до призовної дільниці, військовий білет або ж тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, в якому є відмітка про надання відстрочки від мобілізації.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто може супроводжувати за кордоном осіб, що мають інвалідність. Також ми повідомляли, в якому випадку військовослужбовці можуть перетинати кордон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.