Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація у 2024 році: хто повинен стояти на військовому обліку

Фактично всі чоловіки, які не мають проблем зі здоров'ям стоять на військовому обліку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Військовий облік в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Наразі в Україні, в рамках загальної мобілізації призивають чоловіків, що стоять на військовому обліку. Однак, мова лише йде про тих осіб, які мають статуси військовозобов'язаних.

Ми зібрали для вас найактуальнішу інформацію, що стосується військового обліку в Україні.

Військовий облік

Згідно з постановою Кабінету міністрів України №1487 на військовому обліку повинні перебувати всі чоловіки, віком від 17 до 60 років.

Зокрема, наразі в Україні існує два види обліку:

  • військовий облік призовників – на цьому обліку повинні стояти юнаки, віком від 16 років (у рік виповнення 17 років). Після проходження медичної комісії такі особи отримують приписку до призовної дільниці. Тому, вони мають статус "призовників". Однак, важливим є те, що під час воєнного стану в Україні скасовано строкову службу, тому особи від 18 до 27 років не можуть бути мобілізовані, якщо вони не мають досвіду проходження військової служби;
  • облік військовозобов'язаних – на цьому обліку здебільшого стоять чоловіки, віком від 27 до 60 років, а також чоловіки, віком до 27 років, які мають досвід проходження військової служби. Їх можуть мобілізувати до війська.

Крім того, деякі жінки в Україні також стоять на військовому обліку, однак, їх не мобілізують до війська.

Проходження ВЛК

Раніше адвокат Роман Сімутін розповів про те, що під час проходження військово-лікарської комісії лікарі повинні проводити ретельне обстеження військовозобов'язаного.

Насамперед, під час проходження ВЛК у військовозобов'язаного повинні взяти аналіз крові, адже таким чином його перевіряють на:

  • цукор;
  • гепатити;
  • вірус імунодефіциту людини;
  • визначають резус;
  • визначають групу.

Крім того, під час обстеження військовозобов'язаному рекомендується обов'язково говорити про свої проблеми зі здоров'ям.

Якщо ж особа, яка в дійсності має певні хвороби, однак, вона була визнана придатною за рішенням ВЛК, то в такому випадку варто написати скаргу.

Також, військовозобов'язаним рекомендується брати всі документи в ТЦК та СП. Окрему увагу варто звернути на висновок військово-лікарської комісії (без нього буде складно подати скаргу).

Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто може вручати повістки під час воєнного стану. Також ми повідомляли про суперечки довкола нового проєкту закону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.