Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація у лютому: як пройти ВЛК під час призову

Всі військовозобов'язані чоловіки, яких мобілізують до війська повинні проходити ВЛК

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

ВЛК в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Під час проходження військово-лікарської комісії, самі лікарі повинні проводити ретельне обстеження призовника. В жодному разі, вони не можуть без огляду поставити штамп "придатний".

Про це адвокат Роман Сімутін розповів на своєму каналі у YouTube.

Проходження ВЛК

Насамперед, під час проходження військово-лікарської комісії у вас повинні взяти повноцінний аналіз крові. Таким чином, призовника перевіряють на:

  • ВІЛ;
  • гепатити;
  • цукор;
  • визначають групу та резус.

Крім того, чоловікам, які старші за 40 років вимірюють тиск.

Під час обстеження у профільних лікарів військовозобов'язаному радять обов'язково говорити про свої проблеми зі здоров'ям. За потреби, можна навіть надати відповідні довідки.

У випадку, якщо після обстеження призовника було визнано придатним, однак, його стан здоров'я більше схожий до обмежено придатного, то в такому випадку одразу необхідно йти на ВЛК і писати скаргу.

Крім того, чоловікам радять брати всі необхідні документи. Зокрема, слід вимагати висновок військово-лікарської комісії, який оформлений у вигляді довідки. За його відсутності, подати оскарження буде набагато тяжче.

Видача та види повісток

Раніше представниця територіального центру комплектування та соціальної підтримки Аліна Кривошея розповіла, що право вручати повістки під час загальної мобілізації мають не лише працівники військкоматів.

Зокрема, під час воєнного стану таке право надається:

  • керівникам підприємств, організацій, а також установ;
  • представникам органів місцевого самоврядування та місцевих адміністрацій (районних, сільських, селищних);
  • керівникам закладів освіти, де навчаються військовозобов'язані.

Крім того, під час загальної мобілізації в Україні вручають три види повісток:

  1. повістка на уточнення даних у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (видача такої повістки не означає, що чоловіків будуть мобілізувати);
  2. повістка на проходження ВЛК (після видачі цієї повістки, військовозобов'язаний повинен пройти медичний огляд, за висновками якого, він зможе отримати статус придатного, непридатного чи обмежено придатного);
  3. мобілізаційне розпорядження (його вручають чоловікам, яких мобілізували у ЗСУ, вони повинні з'явитися до ТЦК через 24 години після вручення цього розпорядження).

Крім того, законодавством не передбачено, де працівники ТЦК та СП повинні вручати повістки.

Нагадаємо, раніше ми писали про суперечки довкола нового законопроєкту щодо мобілізації. Також ми повідомляли, кого будуть призивати у березні 2024-го року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.