Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: чи передають дані до ТЦК після реєстрації шлюбу

Юристи кажуть, що при поданні заяви на реєстрації шлюбу в чоловіка можуть запитати про наявність військового квитка

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Юристка пояснила тонкощі укладання шлюбу під час мобілізації

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Після реєстрації шлюбу дані про військовозобов’язаного мають передати до ТЦК. Однак, це не означає, що чоловіка відразу ж мобілізують.

Про це розповіла юристка компанії "Приходько та Партнери" Діана Тернова у коментарі виданню "РБК-Україна".

За її словами, після подачі заяви щодо реєстрації шлюбу варто заповнити відповідні графи для надання інформації.

"Така заява міститиме відомості щодо відношення до військової служби. Таким чином, після реєстрації шлюбу, РАЦС дійсно повідомляє ТЦК про зміну сімейного стану особи", – пояснює процедуру Діана Тернова.

Але це не означає того факту, що відразу ж після передачі даних у ТЦК від РАЦСів чоловіка відразу ж мобілізують. Натомість це може означати, що чоловіку треба буде поновити у ТЦК і СП свої облікові дані.

"Після реєстрацію шлюбу одразу ніхто не мобілізовує, однак після реєстрації шлюбу особі потрібно оновити свої дані в ТЦК. Оскільки призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних", – зауважує юристка.

Крім того, за словами Діани Тернової, суди даних про військовозобов'язаних при розгляді цивільних справ (розірвання шлюбу, стягнення аліментів та інші) у ТЦК не подають. Також вони цього не роблять і після розгляду судових справ, коли суд виніс те чи інше рішення.

Чи потрібен військовий квиток при укладанні шлюбу

Раніше ми розповідали про те, що під час укладання шлюбу варто подати до ТЦК інформацію щодо зміни сімейного стану. Але надавати копію військового квитка до РАЦСу необов’язково.

Відповідно за українського законодавства, органи запису актів громадянського стану щотижня подають до військкоматів інформацію про осіб, які одружилися, змінили ім’я чи прізвище під час подання заяви про реєстрацію шлюбу.

Також у окремій графі вказується, де саме військовозобов'язаний перебуває на обліку, а також номер військового квитка.

При поданні заяви на шлюб у чоловіка можуть запитати військовий квиток. Однак, жодною нормою не передбачено, що його потрібно обов’язково надати.

Раніше ми писали про те, що в Україні послабили процес виїзду за кордон для деяких категорій чоловіків. Також ми розповідали, що в Україні змінилися правила надання відстрочки за однією з підстав.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.