Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Звільнення з військової служби: чи є загибель родича на війні підставою для демобілізації

В Україні військовослужбовець може звільнитися зі служби за наявності підстав навіть під час воєнного стану

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Чи можуть демобілізувати військового, якщо його близький родич загинув на війні

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Загибель близької людини на війну є однією з підстав для демобілізації військового. Проте, важливо врахувати деякі нюанси.

Про це розповіла військова адвокатка Аліна Редько.

З її слів, у військового, який втратив родича під час бойових дій є всі підстави для того, щоб написати рапорт на звільнення

З військової служби має право звільнитись як мобілізований віськовослужбовець, так і контрактник, якщо його близький родич (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинув або пропав безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану, – пояснила експертка.

Тобто не має бути жодних заперечень щодо звільнення військового з такої причини.

Військові отримають нові підстави для звільнення

Раніше ми писали, що Верховна Рада зареєструвала низку законопроєктів щодо надання нових підстав для звільнення для військовослужбовців.

Депутати планують надати право на демобілізацію для військових, які проходять службу за контрактом, а також для колишніх військовополонених. До цього, за законом, звільнені з полону, а також особи, що отримали інвалідність внаслідок бойових дій, не мали права на звільнення.

Таким чином, ВРУ планує додати такі причини для звільнення військовослужбовців:

  • за власним бажанням для іноземців та осіб без громадянства;
  • у зв’язку зі звільненням з полону (крім тих, хто добровільно здався у полон);
  • у зв’язку з достроковим розірванням контракту для курсантів жіночої статі;
  • у зв’язку з наявністю інвалідності І чи ІІ групи;
  • у зв’язку із проведенням організаційних заходів у розвідорганах, СБУ, УДО.

Водночас все ж залишаються актуальними такі причини для звільнення:

  • у зв’язку з досягненням граничного віку для служби;
  • у зв’язку з непридатністю за рішенням ВЛК;
  • у зв’язку з обвинувальним вироком суду;
  • через сімейні обставини.

В Україні готують ротації військовослужбовців

Раніше ми писали, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, згідно з яким військові перебуватимуть на фронті не більше 90 діб.

Аби усунути несправедливість, в ЗСУ пропонують ввести обов’язкову ротацію. Таким чином, солдати матимуть можливість відпочивати від війни більш ніж 30 діб.

Наразі є велика проблема з ротаціями на передовій. Деякі підрозділи перебувають на передовій протягом 4-6 місяців або й довше року. Водночас є чоловіки, які зовсім не брали участі у бойових діях.

"У тих умовах, де знаходяться зараз наші захисники, важко перебувати навіть місяць, не кажучи вже про пів року і рік! Чи це справедливо? Ні. Наші військові мають право на ротацію, на перепочинок. Кожному воїну потрібне фізичне та моральне оновлення", – наголосив нардеп Олексій Гончаренко.

Однак, якщо умову в 90 діб виконати неможливо, змінювати військових на нулі потрібно після максимальних 105 днів.

Депутат зазначив, що командування має змінювати особовий склад у разі понад 30% санітарних втрат штатної чисельності підрозділу. Командирів, які не дотримуватимуться закону, запропоновано карати.

Нагадаємо, як військовий може оформити відпустку за сімейними обставинами. Також ми повідомляли, що рідні загиблого можуть отримати виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.