Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Відпустка за сімейними обставинами: як військовий може її оформити

Українські військові, що наразі знаходяться на службі, мають право на отримання відпустки за сімейними обставинами

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

Відпустка для військового

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

Бійці Збройних сил України та інших формувань можуть піти у відпустку за сімейними обставинами. Однак такий відпочинок для військовослужбовців можете становити не більше 10 днів.

Ми з'ясували ключові подробиці щодо відпустки за сімейними обставинами для українських військовослужбовців.

Як отримати відпустку за сімейними обставинами

Українські військовослужбовці можуть отримати відпустку за сімейними обставинами, яка повинна тривати не більше 10 днів, однак, з урахуванням часу, який необхідний для подолання відстані в межах України.

Щоб отримати таку відпустку, особа повинна написати рапорт на ім'я командира частини. Після цього потрібно надати всі документи, які підтверджують, що військовослужбовцю потрібна відпустка за сімейними обставинами.

Також слід зазначити, законом прописано, що особа може піти у відпустку за сімейними обставинами у таких випадках:

  • укладання шлюбу;
  • у разі тяжкого стану здоров'я або ж смерті близьких родичів (матері, батька, сина, дочки, пасинки, рідного брата, сестри, вітчима, мачухи);
  • у разі тяжкого стану здоров'я родичів або ж їхньої смерті (до 3 календарних днів);
  • у разі пожежі чи будь-якого іншого стихійного лиха;
  • у тому випадку, якщо присутність військового потрібна в сім'ї.

Зазначимо, що остаточне рішення щодо відпустки для військового залишається за командиром частини.

Чи можуть відмовити військовому у відпустці

Раніше ми писали про те, що юристка Олена Бірюч розповіла, що кожен військовослужбовець має право на отримання відпустки. Загалом – це 30 календарних днів на рік. Однак, іноді трапляються випадки, коли особі відмовляють у наданні відпустки.

"Так, під час дії воєнного стану військовослужбовцям надається частина щорічної основної відпустки загальною тривалістю не більше 30 календарних днів, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більше 10 календарних днів. Кожна із зазначених відпусток надається без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець", – зазначає адвокатка.

Також слід додати, що у випадку відмови військовому рекомендується вимагати письмове звернення він командира, де будуть пояснені причини такого рішення.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Міноборони збільшило виплати військовослужбовцям в Україні. Також ми повідомляли, що рідні загиблого можуть отримати виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.