Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Відпустка бійців ЗСУ – чи може командир відмовити військовослужбовцю

Кожен український військовий, що перебуває на службі має право на отримання відпустки

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Відпустка бійців ЗСУ

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Українські військові іноді довгий час перебувають на службі та ніяк не можуть отримати відпустку. Однак, вони мають на це повне право, адже відпочинок для бійців Збройних сил передбачений чинний законодавством.

Про це повідомила адвокатка Олена Бірюч.

Відпустка військовослужбовців

Згідно із законодавством України, абсолютно кожен військовий, що наразі перебуває на службі в складі Збройних сил має повне право на відпустку. Це передбачено Законом України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей". В більшості випадків для кожного військового відпустка є однаковою – 30 календарних днів на рік. Однак, іноді трапляються випадки, коли особа не може отримати законний відпочинок, тому що командир підрозділу їй в цьому відмовляє.

"Так, під час дії воєнного стану військовослужбовцям надається частина щорічної основної відпустки загальною тривалістю не більше 30 календарних днів, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більше 10 календарних днів. Кожна із зазначених відпусток надається без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець", – повідомила адвокатка.

Тому, якщо військовослужбовець дотримався всіз вимог, то він має повне право на те, що отримати відпочинок на вказаний термін. Також зазначимо, що у випадку, якщо відпустку отримати все рівно не вдається адвокатка радить вимагати письмової відповіді від командира, де будуть вказані всі причини відмови.

Виплати військовослужбовцям

Раніше ми писали про те, що деякі категорії українських військових знову отримають додаткові виплати від Міністерства оборони України. Зокрема, деякі з них можуть розрахувати і на 100 тисяч гривень. Виплати стосуються таких категорій:

  • 30 тисяч гривень – їх отримають військові, що здійснюють розмінування на території, яка знаходиться за межами зони ведення бойових дій;
  • 50 тисяч гривень – їх отримають військові зі складу командування, а також штабів, які здійснюють управління частинами підрозділів;
  • 100 тисяч гривень – їх зможуть отримати військовослужбовці, які здійснюють розмінування в межах зони бойових бій;
  • 100 тисяч гривень – отримають бійці ракетних військ, протиповітряної оборони та артилеристи.

Додамо також, що поранені військовослужбовці в Україні можуть розраховувати на виплати у розмірі 20 тисяч гривень. Також додамо, що інструктори в Україні отримують від 15 до 30 тисяч гривень, строковики – 6 тисяч гривень, а курсанти 2 350 гривень.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Україні змінився порядок виплат окремим групам військових. Також ми повідомляли, що рідні загиблого військового можуть отримати виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.