Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Війна та віра: чи можна уникнути мобілізації з релігійних переконань

Розповідаємо, чи можуть бути корисні на фронті віряни та священники

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Альтернативна служба у війську для вірян

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

З перших днів повномасштабного вторгнення священники та вірян різних конфесій допомагали військовим та внутрішнім переселенцям. Однак, релігія не звільняє людей від обов’язку захищати державу.

Про це зазначено в Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Чи може вірянин уникнути мобілізації

Умови призову до війська є однаковими як для вірян, так і для атеїстів. Конституція закріплює рівність усіх громадян і не допускає дискримінації за ознакою релігії. Однак, для тих, кому релігія не дозволяє брати в руки зброю, передбачена можливість альтернативної служби.

Таким чином, священники та віряни можуть бути в штаті Збройних сил, але не воювати.

Крім того, територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки можуть мобілізувати на військову службу священників та керівників церков і релігійних організацій, оскільки виключення щодо них так і не було внесено до законодавства.

Процедура направлення на альтернативну службу під час мобілізації

Указ Президента України №64/2022 не обмежує право на альтернативну службу навіть під час воєнного стану. Віруючі можуть просити направити їх на альтернативну (невійськову) службу, додаю чи заяву до військкомату та надавати довідку від своєї релігійної громади на підтвердження своїх релігійних переконань.

Мобілізація тих, хто проходив альтернативну службу раніше

Питання мобілізації осіб, які раніше проходили альтернативну службу замість строкової військової, не має чіткого законодавчого врегулювання. Міноборони висловлює намір мобілізовувати осіб із військовим досвідом чи спеціальністю, що може бути проблематичним для тих, хто служив альтернативно.

Хто зможе отримати відстрочку від мобілізації за новим законопроєктом

Раніше ми писали, що законопроєкт щодо посилення процесу мобілізації, який був прийнятий на першому читанні, передбачає внесення змін до умов надання відстрочки від призову на військову службу. Тимчасові військові комісії та служба призову будуть перевіряти обґрунтування для надання відстрочення та складати відповідні документи.

Згідно, з нововведенням право на відстрочку залишається для:

  • осіб, які мають резервне призначення органами державного управління, підприємствами, установами та організаціями;
  • осіб з інвалідністю (на період 6-12 місяців з проходженням медичної експертизи);
  • опікунів/піклувальників/прийомних батьків/батьків-вихователів дітей з інвалідністю;
  • опікунів/піклувальників/прийомних батьків/батьків-вихователів дітей з тяжкими захворюваннями;
  • жінок/чоловіків з повнолітньою дитиною-інвалідом І-II групи;
  • опікунів/піклувальників/прийомних батьків/батьків-вихователів/патронатних вихователів дітей-сиріт/дітей, позбавлених батьківського піклування, до 18 років;
  • жінок/чоловіків з неповнолітньою дитиною (дітьми) та чоловіком/дружиною, які проходять військову службу;
  • народних депутатів, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим;
  • працівників органів військового управління/органів управління, військових частин/підрозділів Міністерства оборони, Збройних Сил України, Державної служби спеціального транспорту, Державної служби з питань захисту національної безпеки, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Управління державної охорони, Міністерства внутрішніх справ України.

Крім цього, відстрочку отримають:

  • жінки/чоловіки, які виховують троє і більше неповнолітніх дітей — за умови відсутності боргу зі сплати аліментів;
  • жінки/чоловіки, які самотужки виховують неповнолітню дитину (дітей) — якщо другий з батьків помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти/оголошений померлим;
  • усиновителі — якщо на момент усиновлення діти вважалися дітьми-сиротами/дітьми, позбавленими батьківського піклування.

Одночасно особи, які доглядають за батьками дружини/чоловіка, що мають І-II групу інвалідності, втратили право на відстрочку.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, яких чоловіків мобілізують до лав Збройних сил та інших військових формувань у 2024-му році. Також ми повідомляли, що думає Зеленський стосовно видачі повісток на вулицях.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.