Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Примусова мобілізація: Зеленський висловився про видачу повісток на вулицях

Президент України зробив важливу заяву, що стосується дій працівників територіальних центрів комплектування

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Зеленський розповів про "вулиичну мобілізацію"

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В рамках мобілізації повістки військовозобов'язаним українцям видають працівники ТЦК та СП. Однак, іноді вони здійснюють дії, що є незаконними.

Про "вуличну" мобілізацію в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD розповів президент України Володимир Зеленський.

Вулична мобілізація

На думку Володимира Зеленського, ситуації, коли працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки видають повістки на вулицях, а іноді застосовують силу до звичайних громадян є протиправними.

"Так, є випадки – дуже неправильно – коли представники військкоматів ходили вулицями та шукали хлопців, які не приходили до військкоматів. Але тут я хотів би, щоб ми теж були з вами справедливими і чесними. Чи є такі випадки? Так є. Чи правильно це? Абсолютно ні", – заявив Зеленський.

Також Зеленський попросив народних депутатів України та військових підготувати такі зміни в законопроєкті, щоб ТЦК та СП не могли роздавати повістки у людних місцях.

Зокрема, альтернативою може стати digital формат видачі повісток.

Чи мобілізують батьків дітей з інвалідністю

Раніше ми писали про те, що юрист Андрій Карпенко пояснив, чи можуть до війська мобілізувати батька дитини у якої є інвалідність. Він зазначив, що законом "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачено, що такі особи мають право на відстрочку, однак для її оформлення необхідно звернутися до військкомату та надати перелік певних документів, а саме:

  • копія свідоцтва про шлюб;
  • копія свідоцтва про народження самої дитини;
  • копії документів, що свідчать про інвалідність у дитини (або дітей);
  • копії документів, які підтверджують місце реєстрації самої дитини;
  • копія паспорта.

З цими документами військовозобов'язаний повинен з'явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки та подати відповідну заяву. Згодом ця заява піде на розгляд і у випадку, якщо всі дані були вказані правильно, така особа отримає відстрочку від мобілізації.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що деякі категорії українців можуть проходити військову службу за місцем проживання. Також ми повідомляли, які документи військового обов'язково повинні бути у його родичів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.