Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Призов у 2024 році: хто має право вручати повістки в Україні

Військовозобов'язані чоловіки отримують повістки під час загальної мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Хто може роздавати повістки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Уповноважені особи вручають повістки чоловікам під час воєнного стану. Проте існує певний перелік осіб, які не мають права вручати такі документи.

Про це йдеться в Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Вручення повісток в Україні

Насамперед право вручати повістки під час проведення загальної мобілізації мають:

  • працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;
  • працівники місцевих адміністрацій (органів державного самоврядування);
  • представники ОСББ та ЖЕК;
  • керівники в організаціях, підприємствах тощо.

Натомість вручати повістки під час проведення загальної мобілізації не можуть представники:

  • Національної поліції України;
  • Сил територіальної оборони України;
  • Державної прикордонної служби.

Зараз в Україні вручають три види повісток, зокрема, військовозобов'язані можуть отримати повістку на перевірку даних, повістку на проходження військово-лікарської комісії та мобілізаційне розпорядження (після цього особа безпосередньо відправляється на виконання завдань).

Повторне проходження ВЛК

Раніше ми писали про те, що в новому законопроєкті пропонується зобов'язати деякі категорії українців повторно пройти військово-лікарську комісію.

Зокрема, насамперед це стосується:

  • чоловіків, віком від 25 до 55 років, які вже після початку повномасштабного вторгнення змогли отримати інвалідність І або ІІ групи (однак це не стосується військовослужбовців, які отримали статус особи з інвалідністю через поранення в зоні бойових дій);
  • чоловіків, що мають статус обмежено придатних, а також резервістів розвідувального органу Міноборони України (військовозобов'язані чоловіки повинні будуть оновити свої дані протягом 60 днів після того, як закон вступить в дію);
  • військовозобов'язаних чоловіків, які є співробітниками Національної поліції України, Бюро економічної безпеки, Державного бюро розслідувань, Служби судової охорони тощо (ці особи також повинні будуть оновити власні дані протягом 60 днів після набуття чинності).

Законопроєкт, що стосується змін в мобілізації, вступить в дію лише після прийняття українським парламентом. Його подання до Ради відбулося 30 січня 2024-го року.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Україні будуть блокувати рахунки чоловіків, які ухиляються від мобілізації. Також ми повідомляли, хто з чоловіків, згідно з новим законопроєктом, матиме право на відстрочку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.