Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація у 2024 році: яке покарання для ухилянтів передбачено в новому законі

До Верховної Ради було подано новий законопроєкт, що стосується змін в мобілізаційних процесах

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Війну

Блокування рахунків для ухилянтів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Війну

В проєкті закону, який був доопрацьований Кабінетом міністрів України та поданий до парламенту міститься чимало пунктів. Один із них передбачає блокування банківських рахунків для деяких категорій чоловіків.

Про те, чи є законними такі дії розповів адвокат Роман Сімутін в інтерв'ю ТСН.ua.

Блокування рахунків

Уряд вніс певні зміни до законопроєкту перед поданням до Верховної Ради України. Зокрема, Кабмін прибрав перелік деяких пунктів, однак, пункт про блокування рахунків й досі залишився в документі.

Він передбачає, що військовозобов'язані чоловіки, які відмовилися виконувати вимоги територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки можуть отримати блокування власних банківських рахунків, де знаходяться їхні кошти та інше майно.

Таке блокування відбуватиметься за поданням до суду (це може зробити керівник ТЦК та СП). Після цього, суд буде приймати відповідне рішення.

"Це буде чітке зловживання. Як і коли можуть звертатися? Вони будуть звертатися до суду, не враховуючи презумпцію невинуватості. Наміри блокування рахунків – це посягання на твою приватну власність", – сказав Роман Сімутін.

Крім того, в законопроєкті містяться й інші важливі зміни, що стосуються відстрочки, призову, військово-лікарської комісії тощо.

Відстрочка у новому законопроєкті

Згідно з законопроєктом, який Кабмін вніс до парламенту, деякі чоловіки, що мали відстрочку від мобілізації на період воєнного стану можуть її втратити. Зокрема, насамперед йдеться про:

  • працівників Національної поліції України;
  • працівників Державного бюро розслідувань;
  • працівників Національного антикорупційного бюро;
  • працівників Бюро економічної безпеки;
  • працівників прокуратури;
  • працівників Служби судової охорони та патронатної служби.

Крім того, у разі прийняття цього законопроєкту без відстрочки від мобілізації можуть залишитися й інші категорії українців. Зокрема, йдеться про вчителів та викладачів, які працюють у вищих навчальних закладах, професійно-технічних училища чи школах менше ніж на 0,75 ставки.

Для оформлення відстрочки від мобілізації військовозобов'язаним необхідно з'явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, написати відповідну заяву та надати перелік документів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи можуть мобілізувати до Збройних сил України чоловіків, у яких дитина має інвалідність будь-якої групи. Також ми повідомляли, хто може отримати відстрочку у лютому 2024-го року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.