Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Українців зобов'яжуть повторно пройти ВЛК – кого торкнуться зміни

Військовозобов'язані українці повинні час від часу проходити ВЛК, адже це передбачено законодавством

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Повторне ВЛК для українців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В проєкті закону щодо змін в мобілізації йдеться про те, що деякі категорії військовозобов'язаних повинні будуть повторно пройти ВЛК. Зокрема, ці зміни торкнуться і обмежено придатних.

Про це йдеться у в тексті законопроєкту №10449 на сайті Верховної Ради України.

Повторне проходження ВЛК

Проєкт закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" передбачає, що після його прийняття 3 категорії українців повинні будуть обов'язково пройти військово-лікарську комісію. Зокрема, це стосується:

  • обмежено придатних громадян, військовозобов'язаних, а також резервістів розвідувального органу Міністерства оборони України (оновлення громадянами України, які вже перебувають на військовому обліку своїх даних протягом 60 днів після того, як закон набуде чинності);
  • військовозобов'язаних чоловіків, які працюють у ДБР, БЕБ, Національній поліції України, Службі судової охорони, Державній кримінально-виконавчій службі тощо (оновлення даних протягом 60 днів після набрання чинності);
  • чоловіки, віком від 25 до 55 років, які після початку повномасштабної війни отримали інвалідністю ІІ або ІІІ групи, за виключенням тих осіб, які отримали такий статус в результаті травм та поранень під час виконання обов'язків на фронті.

Проєкт закону про зміни в мобілізації було внесено до Верховної Ради України 30 січня.

Блокування рахунків для ухилянтів

Раніше ми писали про те, що адвокат Роман Сімутін в інтерв'ю ТСН.ua висловився з приводу пункту в законопроєкті, де йдеться про можливе блокування рахунків для чоловіків, що ухиляються від мобілізації.

Зокрема, там зазначається, що банківський рахунок (на якому майно, кошти тощо) військовозобов'язаного, який не дотримується вимог ТЦК та СП може бути заблокований.

Такі дії здійснюються за рішенням суду у випадку звернення керівника військкомату.

"Це буде чітке зловживання. Як і коли можуть звертатися? Вони будуть звертатися до суду, не враховуючи презумпцію невинуватості. Наміри блокування рахунків – це посягання на твою приватну власність", – заявив адвокат.

Крім того, в цьому проєкті закону також є безліч інших пунктів про відстрочку, мобілізацію, ВЛК тощо.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто може втратити відстрочку від мобілізації згідно з новим проєктом закону. Також ми повідомляли, чи можуть призвати до війська чоловіків, у яких дитина має інвалідність.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.