Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Хто зможе отримати відстрочку від мобілізації за новим законопроєктом – повний перелік

Загальна мобілізація в Україні триває з початку повномасштабного вторгнення, але законодавством виділені категорії осіб, які можуть уникнути призову до війська

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Хто отримає право на відстрочку від призову

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Законопроєкт щодо посилення мобілізації, ухвалений у першому читанні, пропонує зміни до правил надання відтермінування від призову на військову службу. ТЦК та СП перевірятимуть підстави для відтермінування та оформлюватимуть відповідні документи.

Про це зазначено в тексті законопроєкту №10449.

Право на відстрочку зберігається для:

  • заброньованих за органами держвлади, підприємствами, установами та організаціями;
  • осіб з інвалідністю (на 6-12 місяців з перепроходженням ВЛК);
  • опікунів/піклувальників/прийомних батьків/батьків-вихователів дітей з інвалідністю;
  • опікунів/піклувальників/прийомних батьків/батьків-вихователів дітей з тяжкими захворюваннями;
  • жінок/чоловіків з повнолітньою дитиною-інвалідом І-ІІ групи;
  • опікунів/піклувальників/прийомних батьків/батьків-вихователів/патронатних вихователів дітей-сиріт/дітей, позбавлених батьківського піклування, до 18 років;
  • жінок/чоловіків з неповнолітньою дитиною (дітьми) та чоловіком/дружиною, які проходять військову службу;
  • народних депутатів, депутатів ВР АР Крим;
  • працівників органів військового управління/органів управління, військових частин/підрозділів Міноборони, ЗСУ, ДССТ, ДССЗЗІ, СБУ, СЗРУ, Нацгвардії, Держприкордонслужби, Управління держохорони, МВС.

Відстрочку від мобілізації відтепер матимуть також:

  • жінки/чоловіки, які виховують троє і більше неповнолітніх дітей — за умови відсутності боргу зі сплати аліментів;
  • жінки/чоловіки, які самотужки виховують неповнолітню дитину (дітей) — якщо другий з батьків помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти/оголошений померлим;
  • усиновителі — якщо на момент усиновлення діти вважалися дітьми-сиротами/дітьми, позбавленими батьківського піклування.

Водночас право на відстрочку втратили особи, які доглядають за батьками дружини/чоловіка, що мають І-ІІ групу інвалідності.

Варто зауважити, що під час воєнного стану особи з інвалідністю та ті, хто має відтермінування/звільнений від мобілізації, можуть піти на військову службу за контрактом.

Платна відстрочка від мобілізації

Раніше ми писали, що уряд запропонував нову концепцію – платну відстрочку від мобілізації. Це рішення викликало неоднозначну реакцію в українському суспільстві, тож виникає потреба в детальному поясненні.

Передача прийняття рішень від держави до керівника підприємства мінімізує ризики корупції. Платне бронювання – це добровільний податок, який не призведе до зростання інфляції. Кошти, що надходять від бронювання, будуть використовуватися для підтримки армії.

Платне бронювання – це інтерес не лише суспільства, а й військових. Додаткові кошти допоможуть покривати частину грошового забезпечення бійців. Бізнес відіграватиме важливу роль у підтримці армії. Теза про те, що платне бронювання створює "війну для бідних", не є справедливою. Держава пропонує лише один з варіантів вдосконалення мобілізації. Існують інші категорії, які мають право на відстрочку.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, яких чоловіків мобілізують до лав Збройних сил та інших військових формувань у 2024-му році. Також ми повідомляли, що думає Зеленський стосовно видачі повісток на вулицях.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.