Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Військові отримають нові підстави для звільнення: кого торкнеться

Верховна Рада зареєструвала низку законопроєктів щодо надання нових підстав для звільнення для військовослужбовців

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

У військових з'являться нові причини для демобілізації

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Депутати планують надати право на демобілізацію для військових, які проходять службу за контрактом, а також для колишніх військовополонених. До цього, за законом, звільнені з полону, а також особи, що отримали інвалідність внаслідок бойових дій, не мали права на звільнення.

Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко на своїй сторінці у соціальній мережі.

Таким чином, ВРУ планує додати такі причини для звільнення військовослужбовців:

  • за власним бажанням для іноземців та осіб без громадянства;
  • у зв’язку зі звільненням з полону (крім тих, хто добровільно здався у полон);
  • у зв’язку з достроковим розірванням контракту для курсантів жіночої статі;
  • у зв’язку з наявністю інвалідності І чи ІІ групи;
  • у зв’язку із проведенням організаційних заходів у розвідорганах, СБУ, УДО.

Водночас все ж залишаються актуальними такі причини для звільнення:

  • у зв’язку з досягненням граничного віку для служби;
  • у зв’язку з непридатністю за рішенням ВЛК;
  • у зв’язку з обвинувальним вироком суду;
  • через сімейні обставини.

В Україні готують ротації військовослужбовців

Раніше ми писали, що у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, згідно з яким військові перебуватимуть на фронті не більше 90 діб.

Аби усунути несправедливість, в ЗСУ пропонують ввести обов’язкову ротацію. Таким чином, солдати матимуть можливість відпочивати від війни більш ніж 30 діб.

Наразі є велика проблема з ротаціями на передовій. Деякі підрозділи перебувають на передовій протягом 4-6 місяців або й довше року. Водночас є чоловіки, які зовсім не брали участі у бойових діях.

"У тих умовах, де знаходяться зараз наші захисники, важко перебувати навіть місяць, не кажучи вже про пів року і рік! Чи це справедливо? Ні. Наші військові мають право на ротацію, на перепочинок. Кожному воїну потрібне фізичне та моральне оновлення", – наголосив нардеп Олексій Гончаренко.

Однак, якщо умову в 90 діб виконати неможливо, змінювати військових на нулі потрібно після максимальних 105 днів.

Депутат зазначив, що командування має змінювати особовий склад у разі понад 30% санітарних втрат штатної чисельності підрозділу. Командирів, які не дотримуватимуться закону, запропоновано карати.

Чи можуть відмовити військовому у відпустці

Раніше ми писали про те, що юристка Олена Бірюч розповіла, що кожен військовослужбовець має право на отримання відпустки. Загалом – це 30 календарних днів на рік. Однак іноді трапляються випадки, коли особі відмовляють у наданні відпустки.

"Так, під час дії воєнного стану військовослужбовцям надається частина щорічної основної відпустки загальною тривалістю не більше 30 календарних днів, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більше 10 календарних днів. Кожна із зазначених відпусток надається без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець", – зазначає адвокатка.

Також слід додати, що у випадку відмови військовому рекомендується вимагати письмове звернення він командира, де будуть пояснені причини такого рішення.

Нагадаємо, як військовий може оформити відпустку за сімейними обставинами. Також ми повідомляли, що рідні загиблого можуть отримати виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.