Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

В Україні готують ротації військовослужбовців: які нововведення відбудуться

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, згідно з яким військові перебуватимуть на фронті не більше 90 діб

Фото: Генштаб ЗСУ

Як довго військові зможуть відпочивати

Фото: Генштаб ЗСУ

Аби усунути несправедливість, в ЗСУ пропонують ввести обов’язкову ротацію. Таким чином, солдати матимуть можливість відпочивати від війни більш ніж 30 діб.

Про це повідомив депутат Олексій Гончаренко на своїй сторінці у соціальній мережі.

Наразі є велика проблема з ротаціями на передовій. Деякі підрозділи перебувають на передовій протягом 4-6 місяців або й довше року. Водночас, є чоловіки, які зовсім не брали участі у бойових діях.

"У тих умовах, де знаходяться зараз наші захисники, важко перебувати навіть місяць, не кажучи вже про пів року і рік! Чи це справедливо? Ні. Наші військові мають право на ротацію, на перепочинок. Кожному воїну потрібне фізичне та моральне оновлення", – наголосив Гончаренко.

Однак, якщо умову в 90 діб виконати неможливо, змінювати військових на нулі потрібно після максимальних 105 днів.

Депутат зазначив, що командування має змінювати особовий склад у разі понад 30% санітарних втрат штатної чисельності підрозділу. Командирів, не дотримуватимуть закону, запропоновано карати.

Чи можуть працівники ТЦК затримати через відмову від повістки

Раніше ми писали, працівники ТЦК та СП регулярно роздають повістки українцям. Однак, деякі громадяни відмовляються від отримання, в результаті чого, співробітники ТЦК проводять їхнє затримання, але такі дії є не зовсім законними.

Досить часто в мережі з'являється інформація про те, що громадянина було затриманого через те, що він відмовився від отримання повістки, яку йому вручали працівники територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Згодом, особу було затримано та доставлено в ТЦК. Проте, військкомат не має такого права.

"Представники ТЦК та СП не мають права затримувати особу у разі відмови від повістки. Повноваження здійснювати адміністративне затримання та доставлення до ТЦК та СП мають виключно працівники Національної поліції України щодо осіб, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210 (порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку), 210-1 (порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію) Кодексу України про адміністративні правопорушення", – сказала юристка.

Крім того, адвокат додала, що у тому випадку, якщо ви стали жертвою таких дій працівників ТЦК та СП вам слід негайно звернутися до правоохоронних органів. Також про цей випадок необхідно повідомити до Державного бюро розслідувань, адже ці дії ні в якому разі не можуть вважатися законними.

Нагадаємо, вручати повістки можуть не лише представники територіальних центрів комплектування, а й деякі посадовці органів місцевої влади. Також ми писали, де найпростіше ловити ухилянтів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.