Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: як діяти, якщо знайшли повістку у поштовій скриньці

Представники ТЦК та СП повинні особисто вручати повістки громадянам України

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Війну

Повістка у поштовій скриньці

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Війну

В Україні від початку повномасштабного вторгнення тривають воєнний стан та загальна мобілізація. Під час мобілізації до війська призивають чоловіків, віком від 18 до 60 років. Однак, працівники ТЦК мають право вручати повістки лише особисто адресату.

Про це в інтерв'ю Telegraf повідомив представник Полтавського ТЦК та СП Роман Істомін.

Хто та як може вручати повістки

Роман Істомін розповів, що мобілізація в Україні – це державний процес. Тому, вручати повістки громадянам мають право не тільки працівники територіальних центрів комплектування, а й також деякі посадовці з органів місцевої влади. Він зазначає, що представники місцевої влади можуть безперешкодно розносити повістки, однак для цього потрібно, щоб вони були підписані начальником місцевого територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Також Істомін додав, що повістку можна давати лише в руки.

"Повістка вважається врученою лише тоді, коли вона підписана громадянином, якому адресується. Залишена у поштовій скриньці, передана через родичів, сусідів тощо повістка не має юридичної сили", – сказав речник Полтавського ТЦК та СП.

Відповідно, повістка, яка надійшла до поштової скриньки, не буде вважатися врученою громадянину.

Крім того, він зазначив, що законодавством не передбачено, де саме повинні вручати повістки громадянам України. Тому працівники територіальних центрів комплектування роблять це там, де вважають за потрібне.

Кого можуть забрати на службу прямо зараз

Раніше ми писали про те, що згідно зі статтею 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" призвати на військову службу можуть лише громадян, які не вчиняли тяжких злочинів та є придатними за рішенням військово-лікарської комісії.

Відповідно, в Україні можуть мобілізувати такі категорії громадян:

  • придатних, а також обмежено придатних чоловіків, віком від 18 до 27 років, які вже раніше проходили строкову службу або ж проходять її в резерві або запасі;
  • придатних, а також обмежено придатних чоловіків, віком від 27 до 60 років, незалежно від того, проходили вони чи не проходили військову службу;
  • чоловіки, віком від 18 до 27 років, які не проходили військової служби можуть підписати контракт лише за власним бажанням;
  • знятих та виключених з обліку чоловіків, яких ВЛК визнає придатними за станом здоров'я і якщо вони не здійснювали жодних тяжких злочинів, при яких мобілізація заборонена.

Додамо, що забрати на військову службу можуть, навіть якщо ви не маєте військового досвіду.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які спеціальності найбільше потрібні в армії. Також ми повідомляли, коли призовників можуть покарати за відмову від повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.