Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в дії – кого можуть забрати на службу прямо зараз

Наразі Збройним силам Україні потрібні на фронті фахівці різних спеціальностей

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Деяких українців можуть забрати на фронт

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Для того, аби мобілізувати чоловіка в Україні, він має бути певного віку, придатний за станом здоров’я за рішенням ВЛК і таким, що не вчиняв тяжкого злочину, за який його знято з військового обліку. Забрати на службу можуть навіть, якщо ви не маєте військового досвіду. Однак перед цим ви пройдете обов’язкове навчання.

Про це йдеться в статті 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію".

Тобто, в Україні можуть мобілізувати таких чоловіків:

  • придатних та обмежено придатних чоловіків віком від 27 до 60 років, якщо вони мають, чи не мають військового досвіду;

  • придатних та обмежено придатних чоловіків від 18 до 27 років, якщо вони вже проходили строкову службу й проходять військову службу в запасі або резерві;

  • призовників від 18 до 27 років, які не проходили строкову службу — вони можуть тільки добровільно підписати контракт із ЗСУ, мобілізувати примусово їх ніхто не може;

  • знятих та виключених з військового обліку чоловіків, якщо ВЛК визнає їх придатними або обмежено придатними за станом здоров’я і якщо вони не здійснили тяжкий злочин, при якому мобілізація заборонена.

Які спеціальності потрібні в армії

Раніше ми вже писали про те, що наразі навчальні центри в Україні спеціалізуються на великій кількості військових професій, тому на це звертають увагу в першу чергу. Також Збройним силам потрібні фахівці різних спеціальностей.

"Потреби є у всіх військових спеціальностях — це піхота, танкісти, артилеристи, льотчики, а також десантники. Кожен навчальний центр має свою специфіку. В залежності від фаху, скеровуємо людей до відповідних навчальних центрів", ― зазначив керівник Львівського ТЦК, полковник Олександр Тіщенко.

Наразі в навчальних центрах військовозобов'язаних ретельно перевіряють. У тому випадку, якщо особа відповідає всім вимогам – її відправляють на навчання. В іншому випадку можливе повернення до ТЦК.

Більше про це читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Коли призовників можуть покарати за відмову від повістки

Як ми розповідали вже раніше, за відмову від вручення повістки чоловікам загрожує адміністративна та кримінальна відповідальність.

Адміністративна відповідальність настає у тому випадку, коли військовозобовʼязаний належним чином отримав повістку та не зʼявився за викликом до ТЦК для визначення призначення у воєнний час.

Кримінальна відповідальність вам загрожує лише тоді, якщо ви уникнули відправлення до лав ЗСУ.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які штрафи можуть отримати військовозобов'язані. Також ми повідомляли, які зміни можуть відбутися в Єдиному державному реєстрі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.