Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Штрафи для військовозобов’язаних – за що можуть покарати українців

Розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати стягнення мають право керівники ТЦК

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні триває мобілізація

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Наразі в Україні всі військовозобов'язані чоловіки можуть отримати повістки. Однак разом з цим на них накладається чимало заборон та відповідальності. Адже іноді їх можуть навіть оштрафувати за певні порушення.

Про це розповідає редакція сайту.

Відповідальність за порушення правил ведення військового обліку визначає Кодекс України про адміністративні правопорушення (КУпАП).

Стаття 210 ― порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою:

  • накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510−850 грн);

  • повторне протягом року вчинення порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період (воєнний стан) тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян(850−1 700 грн).

Стаття 210−1 ― порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію передбачає штраф для фізичних та посадових осіб.

Розмір штрафу визначений у неоподатковуваних мінімумах доходів громадян. Так, він становить:

  • для фізичних осіб (відповідальних осіб за ведення військового обліку) від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 700−3 400 грн);

  • для посадових осіб (керівників) — від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 400−5 100 грн).

Якщо правопорушення вчинене повторно протягом року або в особливий період (воєнний час), штраф складатиме:

  • для громадян фізичних осіб (відповідальних осіб за ведення військового обліку) від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 400−5 100 грн);

  • для посадових осіб (керівників) — від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5 100−8 500 грн).

Від імені ТЦК розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право керівники ТЦК.

Які зміни пропонують у державному реєстрі

Раніше ми писали про те, що Верховна Рада пропонує значно розширити функціонал Єдиного державного реєстру призовників. Зокрема, туди можуть бути внесені такі відомості:

  • дані про потребу в комплектуванні особовим складом ЗСУ та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, крім інформації, що становить державну таємницю;

  • персональні дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

  • службові дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Таким чином, Міністерство оборони України отримає фактично всі персональні дані та відомості про військовозобов'язаних громадян.

Нагадаємо, раніше ми писали, який штраф можна отримати за відсутність військового квитка. Крім того, ми повідомляли, чи можуть відправити військовозобов'язаного одразу на передову.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.