Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Виїзд за кордон під час війни: хто може супроводжувати осіб з інвалідністю

Ще одна категорія військовозобов’язаних зможе перетнути державний кордон України – чоловіки, які супроводжують родичів з інвалідністю

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Деякі чоловіки можуть супроводжувати осіб з інвалідністю за кордон

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Важливо звернути увагу на групу інвалідності особи, яку супроводжує чоловік призивного віку. До того ж для виїзду необхідно зібрати пакет документів.

Всі нюанси розкрила адвокатка Марина Бекало.

Військовозобов’язаний чоловік під час війни може супроводжувати:

  • дружину будь-якої групи інвалідності – виїзд дозолено за наявності свідоцтва про шлюб та документа, що підтверджує статус жінки;
  • одного зі своїх батьків або батьків дружини з інвалідністю І або ІІ групи – необхідно мати при собі свідоцтво про народження (свідоцтво про шлюб, якщо це батьки дружини), довідка з ЦНАП про місце проживання та документа, що підтверджує інвалідність.
  • особу I чи II групи, за якою здійснює постійний догляд –без документа, що підтверджує інвалідність, та Акта встановлення факту здійснення догляду, виїзд неможливий;
  • повнолітню дитину I чи II групи – для цього потрібен документ, що підтверджує інвалідність та свідоцтво про народження;
  • особу будь-якої групи інвалідності, чиїм він є опікуном, піклувальником, батьком або названим батьком – необхідно мати при собі документ, що підтверджує інвалідність та рішення суду про призначення опікуна (свідоцтво про народження).

"При цьому чоловік може самостійно перетинати кордон фізично не здійснюючи супровід вказаних категорій осіб за наявності зазначених вище підстав для перетину та документального підтвердження, за умови наявності також довідки про перебування таких осіб з інвалідністю на консульському обліку за кордоном", — розповіла Марина Бекало.

Чоловіки можуть виїхати з України

Раніше ми писали, що виїзд з України військовозобов'язаним чоловікам наразі заборонено, адже в країні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Однак, деякі громадяни все ж мають повне право на перетин державного кордону.

З самого початку війни значна кількість українців, серед яких було чимало чоловіків перетнули державний кордон. Однак, більшість з них мали вагомі причини.

"Саме оформлення відстрочки не впливає на можливість перетину державного кордону, тобто у військовозобов’язаного може і не бути оформлена відстрочка, але є право на перетин державного кордону і такий чоловік безперешкодно може виїхати за межі України", – заявила військова адвокатка Аліна Калашникова.

Слід зазначити, що в основному право на перетин кордону мають особи, у яких серйозні проблеми зі здоров'ям, доглядають за особою з інвалідністю, самі мають статус особи інваліда або ж інші причини, що дозволяють перетинати державний кордон.

Також додамо, що під час воєнного стану чимало чоловіків нелегально покинули територію України.

Нагадаємо, деяким українцям спростили правила виїзду за кордон. Також ми писали, з якими документами потрібно перетинати кордон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.