Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Чоловіки можуть виїхати з України? Хто має право перетнути кордон під час війни

Деякі особи під час воєнного стану мають право покинути територію нашої країни, всупереч загальній мобілізації

Фото: УНІАН

Перетин кордону для чоловіків

Фото: УНІАН

Виїзд з України військовозобов'язаним чоловікам наразі заборонено, адже в країні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Однак, деякі громадяни все ж мають повне право на перетин державного кордону.

Про це розповіла військова адвокатка Аліна Калашникова.

Хто може перетнути кордон

З самого початку війни значна кількість українців, серед яких було чимало чоловіків перетнули державний кордон. Однак, більшість з них мали вагомі причини.

"Саме оформлення відстрочки не впливає на можливість перетину державного кордону, тобто у військовозобов’язаного може і не бути оформлена відстрочка, але є право на перетин державного кордону і такий чоловік безперешкодно може виїхати за межі України", – заявила військова адвокатка Аліна Калашникова.

Слід зазначити, що в основному право на перетин кордону мають особи, у яких серйозні проблеми зі здоров'ям, доглядають за особою з інвалідністю, самі мають статус особи інваліда або ж інші причини, що дозволяють перетинати державний кордон.

Також додамо, що під час воєнного стану чимало чоловіків нелегально покинули територію України.

Чи можуть мобілізувати одиноких батьків

Раніше ми писали про те, що згідно з Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" кожна військовозобов'язана особа, яка самостійно виховує неповнолітню дитину має право на отримання відстрочки від мобілізації.

"Такий чоловік має звернутися до ТЦК із заявою із проханням про оформлення відстрочки та пакетом документів: рішення про розірвання шлюбу з дружиною/рішення про позбавлення батьківських прав мами; свідоцтво про народження дитини; акт обстеження житлово-побутових умов проживання; інші документи, що це підтверджують", – зазначила юристка Калашникова.

Додамо, що тут не грає ролі те, скільки дітей перебуває на утриманні такої особи, адже для того, щоб отримати відстрочку від призову достатньо виховувати бодай одну дитину. Також варто додати, що така особа повинна мати документи, що підтверджують статус одинокого батька чи матері.

Нагадаємо, раніше ми писали, з якими вадами зору не можуть мобілізувати до війська. Також ми повідомляли, як зміниться мобілізація в Україні у 2024-му році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.