Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Перетин кордону, служба в армії та опікунство – головне про відстрочку від мобілізації з експертом

Достатньо велика кількість громадян України призовного віку мають відстрочку від мобілізації з тих або інших причин

Фото: Одеський ТЦК та СП/Facebook

Відстрочка від мобілізації

Фото: Одеський ТЦК та СП/Facebook

В Україні з самого початку повномасштабного вторгнення триває загальна мобілізація. Під час неї до армії призивають військовозобов'язаних чоловіків, віком 18 до 60 років. Проте, достатньо велика кількість осіб має відстрочку від мобілізації.

Ми поспілкувалися з військовою адвокаткою Лілею Калашниковою та дізналися головне про відстрочку від мобілізації.

Зміст:
1.Чи може чоловік, який доглядає за особою з інвалідністю, отримати відстрочку
2.Чи може чоловік отримати відстрочку, якщо він сам виховує дитину
3.Чи можуть призвати чоловіка, в якого хтось з батьків має ІІІ групу інвалідності
4.Чи можуть призвати чоловіка, в якого дитина має ІІІ групу інвалідності
5.Чи можуть мобілізувати особу, яка була визнана обмежено придатною під час воєнного стану
6.Чи дає право відстрочка від мобілізації перетинати кордон під час воєнного стану
7.Хто зі студентів має відстрочку від призову
8.Чи впливає на відстрочку отримання другої або третьої вищої освіти
9.Чи мають заочники право на відстрочку

Чи може чоловік, який доглядає за особою з інвалідністю, отримати відстрочку


За словами юристки, чоловік, який доглядає за особою, що має інвалідність, може отримати відстрочку від призову, адже це передбачено частиною 1 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Для отримання відстрочки на підставі здійснення догляду за особою з інвалідністю потрібно оформити такий догляд через органи соціального захисту населення та звернутися до ТЦК із відповідною заявою та пакетом документів, що підтверджують: потребу у догляді (медичний висновок та/або акт встановлення факту здійснення догляду, довідка про отримання компенсації за здійснення постійного догляду ); родинний зв'язок (у разі наявності); документи, що підтверджують відсутність інших осіб (свідоцтво про смерть, акт обстеження житлово-побутових умов проживання із зазначенням, що така особа, проживає сама), – зазначила юристка.

Варто зазначити, що здебільшого це стосується осіб, що мають І або ІІ групу інвалідності.

Чи може чоловік отримати відстрочку, якщо він сам виховує дитину


Керуючись тим же самим Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", Лілія Калашникова розповідає, що чоловік, який самостійно виховує дитину віком до 18 років, має повне право на отримання відстрочки.

Такий чоловік має звернутися до ТЦК із заявою із проханням про оформлення відстрочки та пакетом документів: рішення про розірвання шлюбу з дружиною/рішення про позбавлення батьківських прав мами; свідоцтво про народження дитини; акт обстеження житлово-побутових умов проживання; інші документи, що це підтверджують, – додала військова адвокатка.

Також зазначимо, що це право не залежить від того, скільки дітей виховує особа.

Чи можуть призвати чоловіка, в якого хтось з батьків має ІІІ групу інвалідності


Досить часто трапляються випадки, коли чоловік отримує відстрочку від призову через те, що він доглядає за особою з інвалідністю. Однак, тут є деякі нюанси.

Такого чоловіка можуть призвати до армії, адже ІІІ група інвалідності для батьків не є підставою для звільнення від мобілізації, – прокоментувала Калашникова.

Також варто додати, що у тому випадку, якщо чоловік доглядає за батьком/матір'ю, які мають І або ІІ групу інвалідності, він може отримати таке право.

Чи можуть призвати чоловіка, в якого дитина має ІІІ групу інвалідності


Що стосується чоловіка, який має дитину з інвалідністю, то тут ситуація зовсім інша.

Якщо дитина, яка має ІІІ групу інвалідності, є неповнолітньою, то її батька в жодному разі не можуть призвати на військову службу. Однак, якщо повнолітня дитина перебуває на утриманні, то тут повинна бути лише І або ІІ група інвалідності, в іншому випадку відстрочки не буде, – зазначила Лілія Калашникова.

Однак, варто додати, що навіть якщо на утриманні перебуває дитина І або ІІ групи інвалідності, її батько може за власним бажанням проходити військову службу.

Чи можуть мобілізувати особу, яка була визнана обмежено придатною під час воєнного стану


Вже довгий час в Україні тривають суперечки щодо висновків військово-лікарської комісії про придатних, непридатних та обмежено придатних осіб.

Обмежено придатного чоловіка можуть призвати до війська, адже під час воєнного стану навіть особи, які мають певні обмеження щодо стану здоров'я, можуть проходити службу в армії, – розповідає експертка.

Однак тут слід зазначити, що остаточне рішення все ж таки залишається за військово-лікарською комісією.

Чи дає право відстрочка від мобілізації перетинати кордон під час воєнного стану


З моменту початку повномасштабного вторгнення доволі багато осіб перетнули кордон з іншими державами, адже як правило, в більшості вони мали вагомі на це причини.

Саме оформлення відстрочки не впливає на можливість перетину державного кордону, тобто у військовозобов’язаного може і не бути оформлена відстрочка, але є право на перетин державного кордону і такий чоловік безперешкодно може виїхати за межі України, – констатує експертка.

Слід зазначити, що мова йде про осіб, які мають проблеми зі здоров'ям, доглядають за особою з інвалідністю або ж мають інші причини, що дозволяють покидати територію України.

Хто зі студентів має відстрочку від призову


Також поширеною є тема відстрочки для студентів, адже деякі з них мають на це право, однак інші можуть бути мобілізовані до лав Збройних сил чи інших формувань.

Наразі всі студенти денної та дуальної форми навчання мають право на відстрочку, відповідно до норми чинної статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, – зазначила юристка.

Додамо, що мова йде не тільки про студентів вишів, а й інших навчальних закладів.

Чи впливає на відстрочку отримання другої або третьої вищої освіти


В Україні з початком війни активно збільшилася кількість здобувачів освіти. Деякі експерти вважають, що такі особи намагаються уникнути призову. Водночас Лілія Калашникова зазначила, що вони насправді мають повне право на відстрочку, попри всі обставини.

Станом на сьогодні, на оформлення відстрочки не впливає черговість отримання освіти, тобто людина з повною вищою освітою може навчатися у технікумі і мати право на відстрочку, – розповіла військова адвокатка.

Слід додати, що попри відстрочку, такі особи можуть служити добровільно.

Чи мають заочники право на відстрочку


Якщо ж студентів навчальних закладів, що вчаться на денній або ж дуальній формі, мобілізувати не можуть, то здобувачів освіти заочної форми така відстрочка зовсім не стосується.

Такі студенти не мають права на отримання відстрочки, тому що стаття 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" чітко встановлює, студентів якої форми навчання не можуть призвати до лав війська. В нашому випадку це лише дуальна та денна форма, – додала військова адвокатка Лілія Калашникова.

Таким чином, студент заочної форми навчання, який вважається військовозобов'язаним, може отримати повістку від представників територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, з якими вадами зору не беруть на службу. Також ми повідомляли, як зміниться призов у майбутньому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.