Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Багатодітних чоловіків теж можуть мобілізувати, але є умова

Остання редакція законопроєкту про мобілізацію містить норму про мобілізацію деяких багатодітних батьків

Фото: Pexels, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Мобілізація багатодітних чоловіків

Фото: Pexels, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Проєкт закону щодо посилення призову до війська викликав неоднозначну реакцію у суспільстві. Він передбачає можливу мобілізацію багатьох категорій чоловіків, серед яких і деякі багатодітні батьки.

Про це йдеться в тексті проєкту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку №10449.

За нормою закону передбачена мобілізація для багатодітних батьків правопорушників. Йдеться про тих, хто має борги у виплатах аліментів.

Тому розлученим чоловікам варто вже зараз задуматися про погашення заборгованостей по аліментах для своїх дітей.

Нова версія законопроєкту внесе правки до статті 23 щодо пункту про відтермінування мобілізації для згаданої категорії українців. І хоча закон ще офіційно не затверджений Верховною Радою України, малоймовірно. що цю норму парламентарі приберуть з документу.

Таким чином, чоловіки, які уникають виплат аліментів втратять право на відстрочку від мобілізації, навіть, якщо вона мають більше двох дітей.

Відстрочку від мобілізації отримає ще одна категорія українців

Раніше ми писали, що Комітет Верховної Ради з питань освіти та науки зробив значний крок у захисті освітян, прийнявши ряд пропозицій до законопроєкту про мобілізацію. Ці зміни розширюють доступ до відстрочки для аспірантів-контрактників та інших педагогічних працівників.

Комітет рекомендував скасувати норму, яка позбавляла аспірантів-контрактників права на відстрочку.

Крім того, до документу внесли такі пропозиції:

  • правка щодо скасування норми про позбавлення аспірантів-контрактників права на відстрочку;
  • розширення переліку освітян, які мають відстрочку, педагогічними працівниками.

"Я висунула ідею включити працівників дошкільної освіти в перелік тих, хто має право на відстрочку; також, надавати відстрочку для тих, хто отримує не першу вищу освіту в гостродефіцитних спеціальностях, що є важливими для підтримки обороноздатності держави", – зазначила нардепка Юлія Гришина.

Вадливо зауважити зміни вже внесені на розгляд. Далі, відповідно до процедур, пропозиції розглянуть в профільному комітеті з питань національної оборони та розвідки.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, яких чоловіків мобілізують до лав Збройних сил та інших військових формувань у 2024-му році. Також ми повідомляли, що думає Зеленський стосовно видачі повісток на вулицях.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.