Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Відстрочку від мобілізації отримає ще одна категорія українців – кого стосується

Навіть нова редакція законопроєкту щодо посилення мобілізація викликала неоднозначну реакцію серед українців

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Підстав для відстрочки стане більше

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

У вівторок, 13 лютого, Комітет Верховної Ради з освіти та науки вніс зміни щодо надання права на відстрочку від мобілізації деяким освітянам. Серед них, зокрема, і аспіранти-контрактники.

Про це повідомила народна депутатка України та голова підкомітету з питань вищої освіти Юлія Гришина на своїй сторінці у соціальній мережі.

Під час засідання освітнього Комітету прийняли перелік пропозицій, які будуть внесені до законопроєкту про мобілізацію, зокрема:

  • правка щодо скасування норми про позбавлення аспірантів-контрактників права на відстрочку;
  • розширення переліку освітян, які мають відстрочку, педагогічними працівниками.

Зокрема, в Раді висувають ідею повернення аспірантам-контрактникам права на відстрочку, а також розширення переліку осіб у галузі освіти, які мають право на відстрочку.

"Були обговорені й інші можливі зміни. Однак ми вирішили подавати їх індивідуально від депутатів, а не від Комітету. Я висунула ідею включити працівників дошкільної освіти в перелік тих, хто має право на відстрочку; також, надавати відстрочку для тих, хто отримує не першу вищу освіту в гостродефіцитних спеціальностях, що є важливими для підтримки обороноздатності держави", – зазначила Юлія Гришина.

Народна депутатка особисто внесла запропоновані зміни. Далі, відповідно до процедур, пропозиції будуть розглядатися в профільному комітеті з питань національної оборони та розвідки.

Хто зможе отримати відстрочку від мобілізації за новим законопроєктом

Раніше ми писали, що законопроєкт щодо посилення процесу мобілізації, який був прийнятий на першому читанні, передбачає внесення змін до умов надання відстрочки від призову на військову службу. Тимчасові військові комісії та служба призову будуть перевіряти обґрунтування для надання відстрочення та складати відповідні документи.

Згідно, з нововведенням право на відстрочку залишається для:

  • осіб, які мають резервне призначення органами державного управління, підприємствами, установами та організаціями;
  • осіб з інвалідністю (на період 6-12 місяців з проходженням медичної експертизи);
  • опікунів/піклувальників/прийомних батьків/батьків-вихователів дітей з інвалідністю;
  • опікунів/піклувальників/прийомних батьків/батьків-вихователів дітей з тяжкими захворюваннями;
  • жінок/чоловіків з повнолітньою дитиною-інвалідом І-II групи;
  • опікунів/піклувальників/прийомних батьків/батьків-вихователів/патронатних вихователів дітей-сиріт/дітей, позбавлених батьківського піклування, до 18 років;
  • жінок/чоловіків з неповнолітньою дитиною (дітьми) та чоловіком/дружиною, які проходять військову службу;
  • народних депутатів, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим;
  • працівників органів військового управління/органів управління, військових частин/підрозділів Міністерства оборони, Збройних Сил України, Державної служби спеціального транспорту, Державної служби з питань захисту національної безпеки, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Управління державної охорони, Міністерства внутрішніх справ України.

Крім цього, відстрочку отримають:

  • жінки/чоловіки, які виховують троє і більше неповнолітніх дітей — за умови відсутності боргу зі сплати аліментів;
  • жінки/чоловіки, які самотужки виховують неповнолітню дитину (дітей) — якщо другий з батьків помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти/оголошений померлим;
  • усиновителі — якщо на момент усиновлення діти вважалися дітьми-сиротами/дітьми, позбавленими батьківського піклування.

Одночасно особи, які доглядають за батьками дружини/чоловіка, що мають І-II групу інвалідності, втратили право на відстрочку.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, яких чоловіків мобілізують до лав Збройних сил та інших військових формувань у 2024-му році. Також ми повідомляли, що думає Зеленський стосовно видачі повісток на вулицях.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.