Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Призов до 27 років: чи можуть такі особи отримати повістку

Значна частина чоловіків віком до 27 років не вважаються військовозобов'язаними

Фото: Генштаб  ЗСУ/Facebook

Призов до 27 років

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

Під час загальної мобілізації до армії мобілізують всіх осіб, що мають статус військовозобов'язаних. Натомість в країні також є велика кількість чоловіків, які вважаються призовниками, тому вони не можуть отримати повістку та бути відправлені на фронт.

Про це розповіла військова адвокатка Аліна Редько.

Чи можуть такі особи бути мобілізовані

Зі слів юристки, особи віком від 18 до 27 років не можуть бути призвані до армії, якщо вони не проходили військову службу.

"Відповідно до Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, що є Додатком №2 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 №1487, у призовника є обов’язок прибувати за викликом до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки", – зазначає експертка.

Крім того, слід зазначити, що такі чоловіки все ж можуть отримати повістку, проте це не означає, що їх буде одразу мобілізовано. Водночас Аліна Редько додає, що призовники повинні проходити строкову службу, однак під час воєнного стану її немає.

"Отже, призвати на військову службу особу віком від 18 до 27 років можуть лише, якщо вона є вже військовозобовʼязаною. В цьому віці військовозобовʼязаною особа може бути, якщо вона проходила військову службу та була звільнена в запас, якщо закінчувала військову кафедру під час навчання у ВНЗ або якщо за станом здоров’я була визнана непридатною в мирний час, але обмежено придатною у воєнний час", – додала вона.

Також адвокатка зазначає, що ще декілька місяців тому народні депутати України ухвалили закон щодо внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу". Завдяки цьому закону до армії могли б призивати громадян, яким не менше 25 років, а не 27, як зараз. Однак, тут слід додати, що президент України досі не підписав його, отже закон не є дійсним.

Чи потрібно посилювати мобілізацію

Раніше ми писали про те, що народний депутат України Сергій Рахманін розповів, чи потрібно в країні посилювати мобілізацію. Так, з його слів стає відомо, що наразі в Україні витрачаються величезні ресурси на війну. Зокрема, важливим в цьому контексті є мобілізаційний ресурс.

"Коли планувалася велика наступальна операція (яка і зараз триває), то, починаючи з листопада і приблизно до квітня-травня мобілізаційні плани суттєво збільшувалися. Зараз, наскільки я розумію, додаткова потреба в ресурсах знадобиться і через втрати особового складу (через загиблих, поранених під час бойових дій), і, можливо, через необхідність формувати нові з'єднання, нові бригади", – зазначає Рахманін.

Також тут варто згадати, що наразі до армії мобілізують чоловіків, які мають лише статус військовозобов'язаних.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи потрібно в Україні знижувати вік призову. Також ми повідомляли, що думають в Сухопутних військах про можливий призов молоді.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.