Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Повістки для багатодітних: чи можуть таких українців призвати на військову службу

Розповідаємо, чи можуть бути мобілізовані до армії громадяни, що мають 3 або більше дітей на утриманні

Фото: УНІАН

Відстрочка для багатодітних

Фото: УНІАН

В рамках загальної мобілізації, яка триває в Україні з самого початку повномасштабного вторгнення, до армії призивають військовозобов'язаних чоловіків, віком від 18 до 60 років. Однак, частина з них мають відстрочку, адже на це є певні причини. Зокрема, це стосується і багатодітних чоловіків.

Про це розповіла військова адвокатка Аліна Редько.

Мобілізація багатодітних

Згідно з чинним законодавством, мобілізації не підлягають громадяни України, що є непридатними до військової служби за станом здоров'я або ж з інших причин. Проте, доволі часто трапляються випадки, коли цілком здорові чоловіки не можуть служити у війську, адже вони мають відстрочку.

"Відповідно до абзацу 4 частини 1 статті 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, мають право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації. Такі особи можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання", – розповіла юристка Аліна Редько.

Крім того, вона додала, що відстрочка таким особам не надається автоматично. Тому, для її отримання потрібно звернутися до місцевого територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Там особа повинна подати відповідну заяву, а також документи, що підтверджують цей статус. Згодом вже можна буде отримати саму відстрочку від мобілізації.

Чи можуть мобілізувати осіб до 27 років

Раніше ми розповідали про те, що юристка поділилася інформацією стосовно того, чи можуть мобілізувати до армії осіб, віком від 18 до 27 років.

"Відповідно до Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, що є Додатком №2 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 №1487, у призовника є обов’язок прибувати за викликом до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки", – додала Редько.

Також варто зазначити, що призовники все ж можуть отримати повістку, однак, це не означає, що їх буде мобілізовано до армії.

Крім того, адвокатка додала, що призвати на військову службу осіб віком від 18 до 27 років можна лише в тому випадку, якщо вони вважаються військовозобов'язаними. Вона зазначила, що такий статус мають чоловіки, які раніше проходили військову службу та були звільнені в запас, а також ті особи, які закінчили військову кафедру під час навчання у ВНЗ.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи потрібно посилювати мобілізацію під час воєнного стану. Також ми повідомляли, чи потрібно в Україні знижувати вік призову.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.