Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізацію треба покращити? Полковник ЗСУ назвав головну проблему

Військовий експерт розповів про головну проблему, пов'язану з мобілізаційними процесами в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Проблеми з мобілізацією

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Загальна мобілізація в Україні триває від початку воєнного стану. До армії призивають всіх чоловіків, віком від 18 до 60 років. Однак, велика кількість військових перебуває на службі від самого початку війни, а це є серйозною проблемою.

Про це розповів колишній очільник пресслужби Генштабу ЗСУ, полковник Владислав Селезньов.

Проблеми з мобілізацією

Військовий експерт розповідає, що наразі однією з головних проблем можна вважати те, що військовослужбовці, які були призвані до армії ще в лютому 2022-го року, не можуть демобілізуватися, як це було під час АТО/ООС.

"Сто тисяч українських громадян в перші тижні російської навали записалися до військ територіальної оборони та підрозділів Сил оборони. Просто неможливо було пробитися до військкоматів. Зараз абсолютна більшість з них виконує бойові завдання понад півтора року. Якщо ми згадаємо події 2014-2017 років, тоді відбулося шість хвиль мобілізації. Громадяни призивалися в рамках цих процесів на фронт, виконували інші бойові чи навчальні завдання. І після виконання цих місій, через 12 чи 14, максимум 16-18 місяців, звільнялися з лав українського війська. А на їх місце приходили інші громадяни, які в рамках наступних хвиль мобілізації виконували ці завдання", – розповідає військовий експерт

На його думку, це був абсолютно справедливий розподіл навантаження, адже військові розуміли, скільки часу вони повинні перебувати в армії. Також вони могли виконати завдання та повернутися додому, однак тепер такої можливості не існує.

Також він додав, що у військових існує фізична втома, зумовлена тяжкими умовами в зоні бойових дій.

Хто може перетнути кордон

Раніше ми писали про те, що достатньо велика кількість чоловіків виїхали з України під час воєнного стану. Однак, значна більшість з них мали вагомі причини, які дозволяли їм покинути територію України. При цьому, адвокатка Аліна Калашникова розповідає, що далеко не завжди для перетину кордону потрібна відстрочка від мобілізації.

"Саме оформлення відстрочки не впливає на можливість перетину державного кордону, тобто у військовозобов’язаного може і не бути оформлена відстрочка, але є право на перетин державного кордону і такий чоловік безперешкодно може виїхати за межі України", – заявила експертка.

Також варто додати, що в основному право перетинати державний кордон мають особи, в яких є значні проблеми зі здоров'ям, мають інвалідність, доглядають за особою, що має статус інваліда або ж інші причини, які дозволяють виїжджати з України.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи можуть мобілізувати до війська одиноких батьків. Також ми повідомляли, з якими вадами зору не можуть мобілізувати до війська.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.