Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Є лише 5 поважних причин: в яких випадках можна не йти до ТЦК

В Україні існує декілька випадків, коли особи можуть не йти до ТЦК та СП навіть після вручення повістки

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Коли можна не йти до ТЦК

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки кожного дня вручають повістки громадянам України, які підлягають мобілізації. Однак іноді українці можуть не йти до ТЦК та СП, хоча для цього потрібно мати поважні причини.

Розповідаємо, коли можна не з'являтися до ТЦК та СП.

Неявка до ТЦК

Ігнорувати повістку, згідно з чинним законодавством, заборонено, адже за це громадянин України може отримати покарання. Однак існує перелік причин, які дозволяють не з'являтися до військкомату. Зокрема, сюди слід віднести такі ситуації:

  1. Якщо в особи помер близький родич (батько, дружина, брати/сестри, дитина, дід, баба тощо) або ж якщо помер близький родич дружини не пізніше ніж за сім днів до дати початку зборів;
  2. Якщо особа, що отримала повістку повинна складати державні іспити у вищих навчальних закладах;
  3. Якщо особа, яка отримала повістку, потрапила під вплив надзвичайної ситуації, що виникла під час призову (погіршення погодних умов);
  4. Якщо така особа знаходиться під слідством, а також якщо до такої особи застосовується кримінальне або адміністративне покарання, через що вона не може з'явитися до територіального центру комплектування;
  5. Якщо така особа повинна доглядати за хворою дружиною (чоловіком) або ж за батьками, які проживають разом з військовозобов'язаним.

Слід зазначити, що в таких випадках особа повинна надати необхідні документи, що підтверджують ту чи іншу ситуацію.

Мобілізація за письмовою згодою

Раніше ми писали про те, що представник Верховної Ради України пропонує внести зміни щодо мобілізаційних процесів. Зокрема, нардеп вважає, що до війська повинні призивати лише осіб, які готові як морально, так і фізично, тому для цього вони повинні давати письмову згоду.

"Законодавство дозволяє примусово мобілізувати всіх громадян військовозобовʼязаного віку та стану здоровʼя, крім тих, хто має відстрочку або заброньований. Проте, на моє переконання, це неадекватні норми, які виключно шкодять. Тому я вже не вперше пропоную зміни, які змусять ТЦК і СП шукати й мобілізувати саме готових і фізично, і морально стати на захист країни, а не всіх підряд для кількості", – сказав народний депутат Георгій Мазурашу.

Також він зазначив, що через осіб, які не є готовими до війни, виникає доволі багато труднощів на фронті, адже нерідко стаються випадки, коли такі військові тікають з позицій або ж здаються в полон.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що полковник ЗСУ розповів, як можна покращити мобілізацію в Україні. Також ми повідомляли, які особи мають право на виїзд з України під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.