Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: чи можуть призвати студента-заочника

Юристка Лілія Калашникова пояснила тонкощі загальної мобілізації, зокрема, чи можуть забрати в армію студента, який навчається заочно

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Студентів-заочників можуть мобілізувати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Однак, деякі студенти мають право на відстрочку від служби в армії, а когось із них можуть призвати навіть під час навчання.

Військова адвокатка Лілія Калашникова в інтерв’ю нашому сайту повідомила, кого саме зі студентів вишів можуть мобілізувати, а хто точно має право на відстрочку.

За словами юристки, студентів денної та дуальної форми мобілізувати точно не можуть. Але ось ті, хто вчиться на заочній формі, не мають права на відстрочку від армії.

"Такі студенти не мають права на отримання відстрочки, тому що стаття 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" чітко встановлює, студентів якої форми навчання не можуть призвати до лав війська. В нашому випадку це лише дуальна та денна форма", – додала військова адвокатка Лілія Калашникова.

Отже, студент-заочник, який значиться у списках військовозобов’язаних, може запросто отримати повістку від представників територіального центру комплектування та соціальної підтримки та бути мобілізованим.

Хто може служити лише добровільно

Як ми розповідали вже раніше, до списку осіб, які мають право на відстрочку від мобілізації, входить доволі велика кількість громадян, сюди, зокрема, відносять:

  1. Осіб, що виховують трьох або більше дітей;
  2. Осіб, що самостійно виховують одну дитину або ж декілька дітей;
  3. Осіб, які мають будь-яку групу інвалідності;
  4. Осіб, які мають бронювання від мобілізації згідно з постановою Кабміну;
  5. Осіб, що виховують дитину віком до 18 років, яка має інвалідність;
  6. Осіб, родичі яких загинули під час проведення заходів щодо забезпечення національної безпеки та оборони й стримування російської агресії;
  7. Осіб, що виховують дитину, яка має тяжке захворювання, однак, не вона не набула статусу особи з інвалідністю;
  8. Опікунів осіб з інвалідністю, які були визнані судом недієздатними;
  9. Осіб, які доглядають за хворими родичами (дружиною, чоловіком, батьком, матір'ю);
  10. Осіб, які доглядають за дитиною з інвалідністю І або ІІ групи віком від 18 років;
  11. Усиновлювачів, опікунів, піклувальників, які доглядають за дітьми-сиротами або ж дітьми, що залишилися без батьківської опіки;
  12. Осіб, родичі які загинули або ж зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції;
  13. Осіб, які мають близького родича з інвалідністю І або ІІ групи (дружина, чоловік, батько, мати).

Варто також звернути увагу, що такі особи все ж можуть служити у Збройних силах України або ж у інших формуваннях, однак, тільки у тому випадку, якщо вони самі вииявлять бажання.

Нагадаємо, раніше Данілов розповів, хто потрібен у Збройних силах. Також ми повідомляли, чи можуть призвати до армії багатодітних.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.