Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Виплати пораненим, зниклим безвісти та преміальні для військових – головне про грошове забезпечення бійців

Разом з експерткою розбиралися в ключових питаннях, що стосуються різних виплат для українських військовослужбовців

Колаж: Дар'я Давиденко

Все про виплати військовим

Колаж: Дар'я Давиденко

Військові Збройних сил України та інших формувань, які захищають нас від ворога, отримують заробітні плати, адже це передбачено законодавством. Однак, окрім цього, також існують премії та додаткові виплати, які захисники отримують за певних обставин, хоча деякі з них отримати не так просто.

Про це нам розповіла військова адвокатка Олена Дабіжа.

Зміст:
1.Які виплати отримують військові
2.Коли військові можуть залишитися без виплат
3.Які виплати отримують поранені військові
4.Які виплати отримують сім'ї полонених військових
5.Що робити, якщо військовий не отримує виплати
6.Скільки отримують військовослужбовці в тилу
7.Чи отримують виплати сім'ї військових, які зникли безвісти

Які виплати отримують військові


Військові, що перебувають на службі, отримують грошове забезпечення. Воно складається з посадового окладу, надбавки за вислугу років, а також окладу за військове звання.

Крім того, військовослужбовці отримують додаткову винагороду від 30 тисяч гривень, що залежить від завдань, які вони виконують. Військовослужбовці, які виконують бойові завдання безпосередньо в районах ведення бойових дій, отримують додаткову винагороду у розмірі 100 тисяч гривень, які розраховуються на місяць, в залежності від кількості днів виконання бойових завдань, – розповідає юристка Олена Дабіжа.

Варто зазначити, що додаткові виплати можуть отримувати не всі військовослужбовці. Зокрема, без них здебільшого залишаються військові, які не знаходяться в зоні бойових дій.

Коли військові можуть залишитися без виплат


Варто зазначити, що в деяких випадках бійці Збройних сил не отримують кошти, адже на це є певні причини.

Військовослужбовці не отримують посадовий оклад у тому випадку, коли вони виведені у розпорядження командира. Така ситуація складається досить часто, особливо, коли військовослужбовець визнаний обмежено-придатним або непридатним до військової служби з переоглядом через певний термін, – заявила юристка.

Крім того, за її словами, боєць може також залишитися без виплат, якщо його не було включено до бойових розпоряджень. В такому випадку, він не зможе отримати додаткові 30 тисяч гривень.

Які виплати отримують поранені військові


Олена Дабіжа розповідає, що в першу чергу військові отримують основне грошове забезпечення, однак, якщо така особа отримала поранення, тоді вона має право на додаткову допомогу.

Перш за все, військовослужбовець повинен отримувати основне грошове забезпечення, а у разі отримання поранення військовослужбовцям виплачується додаткова винагорода у розмірі 100 тисяч гривень на місяць. Такі виплати здійснюються за весь період стаціонарного лікування, а також на період відпустки за станом здоров‘я, яка надається за висновком військово-лікарської комісії, після отриманого тяжкого поранення, – додала вона.

Варто зазначити, що отримати такі виплати можуть не лише бійці Збройних сил, а й інших військових формувань, таких як ДПСУ, НГУ, СБУ тощо.

Які виплати отримують сім'ї полонених військових


Сім'ї військовослужбовців, які були захоплені в полон під час війни проти окупантів, мають право на отримання грошового забезпечення.

Так, у випадку захоплення в полон, за військовослужбовцями закріплюється грошове забезпечення, яке щомісячно виплачується сім‘ї військовослужбовця. Однак, для отримання таких виплат, необхідно подати заяву на ім‘я командира військової частини, в якій проходив службу військовополонений. Важливий момент, членам сімей військовослужбовців, які добровільно здалися в полон, самостійно залишили військову частину або дезертирували, виплата грошового забезпечення не здійснюється, – зазначає адвокатка Олена Дабіжа.

Зазначимо, що розмір таких виплат дорівнює сумі попереднього окладу за останнім місцем служби.

Що робити, якщо військовий не отримує виплати


Експертка пояснює, що доволі часто трапляються випадки, коли українські військовослужбовці не можуть отримати виплати, що належать їм на законних підставах.

В такому випадку, перш за всех необхідно звернутися до командира частини із рапортом, до якого додати всі наявні документи, що підтверджують обставини, за які вам повинні виплатити грошове забезпечення. Наприклад, це можуть бути виписки, довідки, які підтверджують перебування на лікуванні або інші документи, для доведення факту виконання бойових завдань. Рапорт подається з вимогою виплатити заборгованість, по обставинам за які виплачується грошове забезпечення або додаткова винагорода, – розповідає Олена Дабіжа.

Однак, також поширеною є ситуація, коли командир військової частини з тих чи інших причин не розглядає рапорт або ж заявляє що він був втрачений. Зі слів юристки, в такому випадку необхідно звернутися до вищого командування Міноборони України або ж до командування роду військ, де сам боєць проходить службу. Якщо ж і це не допомогло, тоді необхідно звернутися до суду.

Скільки отримують військовослужбовці в тилу


Грошове забезпечення військових, що знаходяться в тилу, та бійців, які беруть безпосередню участь в бойових діях, серйозно відрізняється.

Військовослужбовці, які перебувають в тилу, отримують основне грошове забезпечення, окрім цього, вони можуть отримувати додаткову винагороду в розмірі 30 тисяч гривень, якщо вони виконують бойові (спеціальні) завдання у період здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Росії проти України, – констатує адвокатка Олена Дабіжа.

Також варто додати, що отримувати додаткові винагороди можуть фактично всі військові, однак лише за певні заслуги. Зокрема, за здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України або ж за безпосередню участь у бойових діях.

Чи отримують виплати сім'ї військових, які зникли безвісти


Зазначимо, що окрім сімей загиблих та полонених військових, отримувати виплати можуть і близькі бійців, які зникли безвісти в зоні бойових дій.

Так, сім‘ї військовослужбовців, які зникли безвісти, мають право на отримання виплат, у тому разі, якщо вони звернулись належним чином до командування частини. До виплат членам сім‘ї військовослужбовця, який зник безвісти відноситься грошове забезпечення, яке закріплене за військовослужбовцем та додаткова винагорода у розмірі 100 тисяч гривень на місяць. Варто зауважити, що додаткова винагорода у розмірі 100 тисяч гривень, ділиться між членами сім‘ї, які претендують на таку винагороду, – зазначила адвокатка.

Варто додати, що для оформлення цих виплат родичі повинні звернутися до ТЦК та СП.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, на які виплати мають право військові, що були звільнені зі служби. Також ми повідомляли, які пільги можуть отримати військовослужбовці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.