UA RU

Деякі військові можуть достроково вийти на пенсію — кого стосується

Учасники бойових дій мають право на достроковий вихід на пенсію за наявності 25 років страхового стажу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Деякі військові можуть достроково вийти на пенсію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію у 60 років становить 31 рік. Але деякі військові можуть вийти на заслужений відпочинок раніше.

Про це повідомили у пресслужбі Пенсійного фонду.

У відомстві пояснили, чи може вийти на пенсію учасник бойових дій (УБД), якому виповнилось 60 років, але він менше страхового стажу, не 31 рік, а 25.

Згідно зі статтею 26 закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", кількість стажу, що дає право призначити пенсію за віком після досягнення віку 60 років у 2024 році, становить не менше 31 року.

Але у статті 115 цього самого закону йдеться про те, що громадяни зі статусом УБД мають право достроково вийти на пенсію у віці 55 років. При цьому загальна кількість стажу має бути не менше ніж 25 років. У такому випадку військовий може подавати документи на отримання пенсії за віком.

Що робити, якщо не вистачає страхового стажу для виходу на пенсію

Раніше ми писали про те, що у тому випадку, якщо людина не має достатньої кількості стажу для виходу на заслужений відпочинок, то вона може його докупити. Для цього їй варто укласти відповідний договір із Пенсійним фондом. Це можна зробити через вебпортал електронних послуг, а підписати його можна за допомогою:

Страхові внески можна вносити не лише за себе, а й за інших осіб, але при умові:

Перевірити свої сплачені страхові внески, нараховану зарплату та страховий стаж можна на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

Страховий стаж – це період трудової діяльності, упродовж якого працівник підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню та за який було сплачено страхові внески у сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок.

Мінімальний розмір такого внеску складає 22% від мінімальної заробітної плати. При цьому, якщо зарплата працівника менша за мінімально встановлену законом, роботодавець повинен донарахувати ЄСВ до його мінімального страхового внеску.

Раніше ми писали, як громадяни України, які досягнули пенсійного віку можуть оформити пенсію дистанційно, а також як змінились виплати пенсіонерам, які продовжують працювати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі