UA RU

Меддопомога, відпочинок, безплатний проїзд: на які пільги мають право родини військових

Згідно з українським законодавством, родини військовослужбовців мають право на санаторний відпочинок, безплатний проїзд та інші пільги

Фото: Нетішинська міськрада, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Родини військових мають право на низку пільг від держави

Фото: Нетішинська міськрада, УНІАН. Колаж: Pro Війну

У 2024 році тривають загальна мобілізація та воєнний стан. Військовослужбовці та члени їхніх родин мають право на низку пільг від держави.

Про це йдеться у законі України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та їх членів сім’ї".

На які пільги мають право родини захисників

Члени родин військовослужбовців, зокрема їхні діти, згідно з українським законодавством, мають право на такі пільги від держави:

Право на безплатний проїзд

Військовослужбовці та члени їхніх родин мають також право на безплатний проїзд залізничним, повітряним, водним та автомобільним (за винятком таксі) транспортом у таких випадках:

Право дітей військових на пенсію

Згідно з законом "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", діти, які не досягли повноліття, мають право на пенсію відповідно до ЗУ за загиблого військовослужбовця, військовозобов'язаного чи резервіста.

Лікарняні та страховий стаж

У тому випадку, якщо дружина військового тимчасово втрачає працездатність, то лікарняні оплачують у розмірі 100% середньомісячної зарплати незалежно від страхового стажу.

Крім того, згідно із законодавством, родичам військового зараховується до страхового стажу період проживання разом з чоловіком чи дружиною в місцевостях, де не було можливості працевлаштування за спеціальністю, але не більше 10 років.

Крім того, військовослужбовці та їхні родини мають право на кредитні пільги. Детальніше можна почитати у нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми пояснювали, як учаснику бойових дій отримати знижку на "комуналку". Крім того, ми зазначали, на які виплати можуть розраховувати українські військові у 2024-му році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі