UA RU

Мобілізовані та контрактники: в чому головна відмінність служби

Розповідаємо, в чому полягає головна відмінність військової служби між особами, що були призвані до армії та військовими, що уклали контракт

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

Різниця між контрактником та мобілізованим

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

Доволі велика кількість військових, які наразі захищають Україну уклали контракт зі Збройними силами. Однак, також в державі є багато і тих, хто був призваний до війська під час загальної мобілізації. Між службою мобілізованих та контрактників є серйозні відмінності.

Ми розібралися, яка різниця присутня між такими військовими

Різниця між службою контрактника та службою мобілізованого

В першу чергу слід зазначити, що контрактник служить до того терміну, який вказаний в його контракті. Ці військові можуть бути відряджені до різних установ, підприємств, організацій та державних органів. Там вони повинні виконувати завдання, які безпосередньо стосуються оборони важливих для держави об'єктів.

В той же час, служба військового, що був мобілізований до лав Збройних сил закінчується у термін, який вказується президентом України. Однак, тут важливо зазначити, що військовослужбовець, який був призваний до армії має більше підстав для звільнення зі служби. Зокрема, військовозобов'язаного можуть відпустити у тому випадку, якщо на його утриманні перебуває 3 або більше дітей, вік яких не перевищує 18 років. Також звільнення зі служби може бути тоді, коли близька людина (хтось з батьків чи дружина) має інвалідність І або ІІ групи.

Чоловіків з інвалідністю можуть мобілізувати

Раніше ми писали про те, що деяких чоловіків, які мають інвалідність можуть мобілізувати до війська. Зокрема, мова йде про осіб, у яких ІІІ група.

За словами юриста Івана Лібермана, ІІІ група інвалідності не є складною, адже такі особи мають незначні проблеми зі здоров'ям. Відповідно, вони могли б служити в лавах Збройних сил України та допомагати іншим військовим. Зокрема, Ліберман додав, що такі особи могли б копати траншеї, готувати їсти або ж виконувати інші нескладні завдання.

Юрист додав, що чоловіки та жінки з інвалідністю можуть бути призвані до армії лише в особливий період та за місцем проживання. Однак, тут також слід зазначити, що Ліберман порадив в жодному разі не ігнорувати повістку від ТЦК, а краще прийти до військкомату та надати документи, що підтверджують статус.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи треба добровільно з'являтися до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Також ми повідомляли, чи можуть представники ТЦК затримати особу за відмову від повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі