Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Випалене поле: як війна вплинула на екологію України

Еколог розповів, яких екологічних збитків країна терорист завдала Україні за час повномасштабного вторгнення

Колаж: Дар'я Давиденко

Наслідки війни для екології України

Колаж: Дар'я Давиденко

Війна — це антиприродний процес. У той час як всі біологічні види прагнуть до виживання, окремі представники людства намагаються активно знищувати собі подібних.

Журналісти сайту поспілкувалися з блогером-екологом Олексієм Гончаренком та дізналися, як війна вплинула на екологічний стан країни та скільки часу потрібно для його відновлення.

Зміст
1.Які основні екологічні проблеми в Україні виникли внаслідок війни
2.Який вплив мають викиди зброї та вибухів на якість повітря та води
3.Як війна впливає на міграцію тварин та їхні місця існування в зоні активних бойових дій
4.Які можливі екологічні наслідки мають вибухи у військових складах та арсеналах
5.Які кроки дозволять відновити та зберегти природну різноманітність в Україні після завершення війни

Які основні екологічні проблеми в Україні виникли внаслідок війни

Еколог зауважив, що війна завдала серйозної шкоди екології. Сотні квадратних кілометрів виявилися замінованими. Цілі види знаходяться під загрозою зникнення: в Чорному морі, наприклад, загинуло вже більш як три тисячі дельфінів.

Також окрему загрозу несуть поставлені нашими союзниками снаряди зі збідненим ураном. Заведено говорити, що шкідливість від використання таких снарядів невелика і на це закривають очі, особливо з огляду на їх ефективність. Однак міжнародний досвід показує, що наслідки використання снарядів зі збідненим ураном будуть – нас чекає сплеск онкологічних захворювань. Можливо, на тлі загальної катастрофи це не так значно, але це теж чиїсь життя…

В результаті бойових дій постраждали всі можливі природні ресурси: водні ресурси, ліси, ґрунти, корисні копалини, були зруйновані об'єкти інфраструктури, що теж негативно вплинуло на екологічну ситуацію в країні. В результаті в Україні відбулися, можна сказати, десятки екологічних катастроф, сотні об'єктів природної спадщини знаходяться під загрозою знищення.

Наслідки війни для екології України
Фото: УНІАН

Який вплив мають викиди зброї та вибухів на якість повітря та води

Зі слів Олексія Гончаренка, наслідки колосальні й різноманітні. Об'єднує їх тільки те, що жодного позитивного аспекту немає.

До речі, бойові дії, зокрема вибухи й постріли, а також саме по собі використання тисяч одиниць техніки призводять до викидів величезної кількості вуглекислого газу в атмосферу, що прямо впливає на парникові гази та глобальне потепління.

Також в повітря потрапляють результати згоряння вибухових речовин і їх компоненти: важкі метали — свинець, олово, вісмут, різні нітрати й сульфіди, які можуть гідролізуватися в сірчану та азотну кислоти.

Ще через обстріли можуть постраждати об'єкти промисловості та інфраструктури. Снаряди потрапляли по об'єктах хімічної промисловості, що призводило до потрапляння в навколишнє середовище хлору, сірчаної та азотної кислот, аміаку. При попаданні в шахту, вона може виявитися затоплена, в грунтові води можуть потрапляти важкі метали, наприклад, свинець, що відбивається на здоров'ї людей.

Під удари ворожої артилерії можуть потрапляти й склади мінеральних добрив, пестицидів і гербіцидів.

Численні вибухи на нафтобазах призвели до розливів нафти та викидів в атмосферу продуктів горіння. А обстріли очисних споруд та каналізаційних систем призводять до того, що у водостік потрапляє забруднена вода.

Брудні вода і повітря призводять до погіршення якості життя людей, до зростання різних захворювань і, як наслідок, скорочення тривалості життя.

Наслідки війни для екології України
Фото: УНІАН

Як війна впливає на міграцію тварин та їхні місця існування в зоні активних бойових дій

Блогер розповів, що війна і бойові дії змушують тварин і птахів мігрувати в інші регіони. Ситуацію можна порівняти з величезною пожежею, що насувається зі сходу – тварини, які змогли врятуватися, почали мігрувати на захід.

У підсумку в Полтавській, Миколаївській областях зросли популяції лисиць. Північніше, в Сумській області, збільшилася кількість вовків. Все це активно дестабілізує природний баланс в регіоні.

Окремою проблемою є активне мінування території: за допомогою систем автоматичного і дистанційного мінування величезні площі виявилися всіяні мінами. Протитанкові міни безпечні для тварин, але протипіхотні міни для них вкрай небезпечні й не залишають найменших шансів на виживання. У людини, навіть за наявності засобів індивідуального захисту, високі шанси отримати каліцтво або навіть смертельне поранення, для тварин це завжди 100% загибель. Це порушує міграційні маршрути, знищує популяції тварин.

Як приклад, експерт навів ситуацію з руйнуванням дамби в Херсонській області. Він особисто поїхав на допомогу людям в затоплені села і став свідком справжньої екологічної катастрофи. Багато квадратні кілометри сільськогосподарських полів виявилися затоплені, що негативно позначилося не тільки на екосистемі регіону, а й на економіці країни. А вище Каховської дамби аварія викликала скидання величезної кількості води, практично осушивши Каховське водосховище. Порушений ареал проживання риб, водоростей. Осушені території стали засолятись і перетворюватися на дрібні пустелі.

Наслідки війни для екології України
Фото: УНАН

А витекла з водосховища вода в більшості своїй потрапила в Чорне море, що теж викликало катастрофу. Як мінімум, купальний сезон в Одеській області виявився безнадійно зіпсований, влада рекомендувала не купатися через ризик знаходження у воді небезпечних бактерій і вірусів. Також величезні маси води опріснили Чорне море, що прямо вплинуло на популяції промислових риб.

Еколог зазначив, що море постраждало не тільки через це. Не тільки опріснення поставило під загрозу існування певних видів. Чорне море зараз також заміновано. І мова йде не тільки про прибережні води України. По всьому чорноморському узбережжю були випадки з вибухами протикорабельних мін, останній раз, наприклад, в Грузії.

Також Чорне море було притулком для сотень тисяч перелітних птахів, які тут зимували, в тому числі для рідкісних видів. Зокрема, Чорноморський біосферний заповідник. Але він зараз опинився під російською окупацією, і екологічну шкоду до кінця оцінити неможливо. Однак військові дії руйнують місця гніздування птахів.

Наслідки людство в цілому й Україну зокрема будуть переслідувати ще багато років, якщо не десятиліття.

Які можливі екологічні наслідки мають вибухи у військових складах та арсеналах

Експерт виділив декілька жахливих наслідків вибухів у місцях збереження зброї.

По-перше, в результаті вибухів в атмосферу потрапляє величезна кількість вуглекислого газу. Лісовий фонд України також страждає від численних пожеж в результаті прильотів і вибухів, також його активно вирубують для спорудження укріплень і бліндажів. Лісовий фонд скорочується, а значить, виробляється менше кисню. Створюється дисбаланс.

Подібні вибухи є нехай і невеликою, але серйозною причиною глобального потепління.

Зі слів блогера, окрему небезпеку також представляють продукти розпаду вибухових речовин, в ряді регіонів може спостерігатися навіть сплеск радіації. Він в цілому безпечний для людини, але це теж буде шкодити навколишньому середовищу.

І найголовніше, в результаті вибухів на арсеналах величезні площі навколо них забруднюються мільйонами осколків, а десь трапляються і снаряди, що не розірвалися.

Наслідки війни для екології України
Фото: УНІАН

Які кроки дозволять відновити та зберегти природну різноманітність в Україні після завершення війни

Олексій Гончаренко запевнив, що в першу чергу, потрібен мир. Поки триває війна, неможливо говорити про відновлення екосистеми та природного різноманіття.

Україні потрібна буде міжнародна підтримка для оцінки екологічного збитку і для розробки шляхів і засобів по його усуненню.

Необхідно буде провести розмінування величезних територій — журнал TIME нещодавно опублікував статтю, в якій термін повного розмінування території України оцінювався в 757 років!

Еколог наголосив, що потрібно буде засадити тисячі гектарів лісу, відновити знищені греблі й дамби, очистити Чорне море від мін, створити нові природоохоронні зони й заповідники. Також необхідно буде посилити контроль за природокористуванням і видобутком ресурсів.

Окремою проблемою стане утилізація військових відходів. У країні поки що відсутня чітка система в цій сфері. Необхідні величезна робота і масивні інвестиції.

Наслідки війни для екології України
Фото: УНІАН


Війна завдала серйозної шкоди екології, серед іншого: забруднення повітря, води й грунту, пожежі в заповідниках, загибель і зміна ареалів проживання тварин і, як наслідок, порушення харчових ланцюжків і навіть руйнування цілих екосистем забруднення шумом, знищення родючого шару грунту, величезна кількість небезпечних відходів, в ряді регіонів була загроза екоциду і навіть ядерної катастрофи.

Всі ці проблеми стануть величезним викликом для України та всього людства. Наслідки такої руйнівної війни будуть відчуватися ще багато років. Але в першу чергу необхідно, щоб в Україні нарешті почався мир.

Нагадаємо, які збитки понесла Україна від підриву Каховської ГЕС. Також раніше в НБУ пояснили, як теракт на Каховській ГЕС вплинув на економіку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.