UA RU

Бронювання працівників із дефіцитними військовими спеціальностями — коли це можливо

У законодавстві Україні чітко вказано, кого із працівників можна забронювати під час дії воєнного стану, а хто не має такого права

Фото: Генштаб ЗСУ

Деяких військовозобов'язаних заборонено бронювати

Фото: Генштаб ЗСУ

Працівники можуть отримати відстрочку від мобілізації через бронювання на роботі. Але співробітників певних військових спеціальностей Міноборони забороняє звільняти від служби в армії.

Про це йдеться в законі України "Деякі питання реалізації положень Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час".

Кого можна забронювати

В Україні діє воєнний стан, тому призвати можуть чоловіків у віці від 18 до 60 років. Але законодавство передбачає, що деякі із них мають право на відстрочку. Одна з її підстав – бронювання на роботі.

Як пише видання Новое время, керівників підприємств та їхніх заступників бронюють завжди, але є шість сценаріїв для установ, коли відстрочку отримують працівники із дефіцитними військово-обліковими спеціальностями:

Органи державної влади. Держава визначає керівники та працівники яких категорій та класифікацій автоматично отримують бронювання від мобілізації під час війни з Росією. Підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності військовозобов'язані які:

Органи місцевого самоврядування – бронюванню підлягають незалежно від військового звання, віку або військово-облікової спеціальності військовозобов'язані, які обіймають посади першої-четвертої категорій.

Підприємства, які мають мобілізаційні завдання (замовлення) – мають право бронювати незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності військовозобов'язаних:

Підприємства, які виробляють товари, виконують роботи та надають послуги, необхідні для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань:

Підприємства, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. мають право бронювати не тільки керівників, а й працівників із дефіцитними спеціальностями:

Спеціалізовані установи ООН, закордонні дипломатичні установи в Україні, представництва донорських установ, виконавці проєктів міжнародної технічної допомоги, представництва міжнародних організацій, міжнародні та українські неурядові організації, які реалізують гуманітарні проєкти за кошти міжнародних партнерів, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період мають право на бронювання чоловіків з дефіцитними званнями та військовими спеціальностями, а саме:

Кого заборонено бронювати

У законодавстві також вказано дві категорії працівників, яких заборонено бронювати навіть тоді, якщо організація має підстави це зробити:

Міністерство оборони заборонило бронювати чоловіків, які мають дефіцитні для ЗСУ військово-облікові спеціальності, зашифровані такими кодами:

Як відбувається процес бронювання працівників

Як ми розповідали, сам процес бронювання військовозобов'язаних триває певний період. Спочатку організація має звернутися до держорганів. Вони протягом 10 робочих днів проводять визнання підприємства критично важливим. А далі потрібно пройти інші етапи, які мають такі терміни:

Раніше ми повідомляли, чи потрібно військовозобов'язаним вставати на облік за кордоном. Також ми писали, як відновити військовий квиток.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі