UA RU

Мобілізація в Україні: кого заборонено відправляти на фронт

Загальна мобілізація в Україні триває з початку повномасштабного вторгнення, однак є чоловіки, яких ТЦК та СП не можуть відправити на фронт

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Кого не можуть мобілізувати

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Деякі чоловіки та жінки можуть бути призвані до війська лише добровільно. Проте, їхня служба має проходити виключно за місцем проживання.

Про це йдеться в статті 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Отже, мобілізувати не можуть такі категорії громадян:

Для того, щоб підтвердити свою відстрочку, військовозобов'язаний повинен надати відповідну документацію. У разі відмови від призову військовозобов'язаний може бути притягнутий до адміністративної відповідальності.

Скільки діє відстрочка для людей з ІІІ групою інвалідності

Раніше ми писали, що чоловіки з інвалідністю III групи не підлягають мобілізації.

Для того щоб отримати відстрочку від мобілізації, чоловікам з інвалідністю III групи необхідно пройти військово-лікарську комісію (ВЛК). ВЛК визначає, чи є інвалідність підставою для відстрочки.

Термін відстрочки для чоловіків з інвалідністю III групи може становити від 3 до 6 місяців. Після закінчення цього терміну, чоловік повинен знову пройти ВЛК, щоб отримати нову відстрочку.

Однак чинне законодавство наразі не передбачає якогось конкретного терміну надання відстрочки чоловікам з інвалідністю III групи. Це означає, що термін відстрочки може бути різним для різних осіб.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи треба добровільно з'являтися до ТЦК та СП. Крім того, ми розповідали, чи можуть представники територіальних центрів комплектування затримати особу за відмову від повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі