UA RU

Мобілізація в Україні — що може змінитися у 2024 році

У Верховній раді зараз готують законопроєкт, який має запровадити важливі зміни в процесі проведення загальної мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

У 2024 році відбудуться певні зміни в мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Воєнний стан та загальна мобілізація діють в Україні щонайменше до 14 лютого 2024 року. Найближчим часом мають відбутися важливі зміни у процесі вступу до лав ЗСУ. У Раді готують відповідний законопроєкт.

Про це повідомили в Офісі президента.

Які зміни варто внести в мобілізацію

За словами радника голови Офісу президента Михайла Подоляка, в мобілізації, в першу чергу, треба провести такі зміни:

Секретар РНБО Олексій Данілов впевнений, що до призову варто долучити рекрутингові компанії, адже вони допомагатимуть із пошуком людей із конкретними навичками, які потрібні на фронті, тому мобілізація стане "гнучкішою".

Також у 2024 році мають запровадити "Сертифікат захисника" – аналог військового квитка. Військовозобов’язаний повинен буде кожні 60 днів обновлювати актуальні дані про себе в цьому застосунку.

Кого мобілізують у 2024 році

Згідно з українським законодавством, мобілізації в першу чергу підлягають такі категорії військовозобов’язаних:

Крім того, до лав ЗСУ на добровільній основі можуть вступити:

Які існують види повісток

Під час загальної мобілізації, військовозобов’язані отримують три типи повісток, а саме:

Згідно з постановою Кабміну, до 1 грудня 2023 року роботодавці для уточнення даних повинні були обов’язково подати списки подати списки призовників, військовозобов’язаних і резервістів до ТЦК та СП.

Крім того, школи та виші щороку до 1 грудня повинні передавати списки здобувачів освіти – юнаків, яким виповнюється 17 років (допризовників), до ТЦК.

Нагадаємо, ми пояснювали, як отримати відпустку за сімейними обставинами. Також ми писали, що українські військові можуть лікуватися за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі