UA RU

Перевірка на справжність: в Україні масово скасовують довідки ВЛК про непридатність

Станом на зараз анульовано вже 1200 документів, що засвідчують непридатність до військової служби

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні перевіряють довідки на придатність до військової служби

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Через ухвалення нового законопроєкту щодо посилення мобілізації та кадрових змін в командуванні ЗСУ, всі механізми, які задіяні в процесі призову проходять ретельний огляд. Це стосується й військово-лікарської комісії.

Про це розповів перший заступник голови Національної поліції та очільник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе в інтерв’ю "Цензор.НЕТ".

З його слів, в контексті роботи з ВЛК,зараз ведеться значуща перевірка раніше виданих довідок про стан здоров'я. Вже вилучено 45 тисяч медичних справ, які будуть об'єктом уважної перевірки спільно з ВЛК областей та Медико-соціальною експертною комісією на найвищому рівні. Наразі вже здійснено скасування 1200 раніше виданих документів за результатами запитів від поліції та центральної ВЛК.

Крім того, правоохоронці направили до Медико-соціальної експертної комісії 21 тисячу медико-експертних справ для визначення інвалідності. З цієї кількості 6,3 тисячі визнано сумнівними та відправлено на повторний розгляд.

Максим Цуцкірідзе повідомив, що минулого року Нацполіція порушила 63 справи проти посадовців:

Підозрювані, як рядові працівники, отримували гроші за надання "послуг", тоді як керівники цих установ заробляли значні суми грошей. Цуцкірідзе навів приклад епізоду на Волині, де слідчі виявили 11 випадків участі членів ВЛК у фальсифікації документів для незаконного перетину кордону, що принесло їм приблизно 30 тисяч доларів.

Українців зобов'яжуть повторно пройти ВЛК

Раніше ми писали, що у законопроєкті щодо змін в мобілізаційних процедурах визначено, що деякі категорії осіб, які підлягають військовому обов'язку, мають пройти повторну військово-лікарську комісію. Ці зміни, зокрема, стосуються осіб обмеженої придатності.

Згідно із запропонованими змінами, після прийняття цього закону, три категорії громадян України зобов'язані пройти обов'язкову ВЛК. Ці категорії включають:

Оновлення даних повинно бути здійснено протягом 60 днів після набрання чинності закону.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто може втратити відстрочку від мобілізації згідно з новим проєктом закону. Також ми повідомляли, чи можуть призвати до війська чоловіків, у яких дитина має інвалідність.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі