UA RU

В Україні запрацював реєстр військовозобов’язаних "Оберіг": як зміниться процес мобілізації

В Україні запустили першу версію єдиної бази даних військовозобов'язаних, яка має назву "Оберіг"

Фото: Генштаб ЗСУ, УІНАН. Колаж: Pro Війну

Як "Оберіг" покращує мобілізацію

Фото: Генштаб ЗСУ, УІНАН. Колаж: Pro Війну

"Оберіг" містить інформацію про всіх українців віком від 18 до 60 років. Доступ до бази мають Міноборони, Генеральний штаб, територіальні центри комплектування та інші правоохоронні структури. Самі ж військовозобов'язані можуть лише перевірити свої дані, але для цього потрібно звернутися до ТЦК.

Про це повідомив речник Сухопутних сил Володимир Фітьо в інтерв'ю "РБК-Україна".

Реєстр містить таку інформацію:

Особиста інформація без згоди самих військовозобов'язаних збирається автоматично з різних державних реєстрів. Зокрема з реєстрів:

Очікується, що повноцінний запуск бази "Оберіг" покращить мобілізаційний процес в Україні. Зокрема, це дозволить:

Наразі база "Оберіг" ще не синхронізована з іншими державними реєстрами. Однак, коли це станеться, потреба в заходах оповіщення просто відпаде.

Як реєстр може "вилізти боком" призовникам

Раніше ми писали, що військкомати України зіткнулися з незручностями при роботі з єдиною базою даних військовозобов'язаних "Оберіг". Фактом вручення повістки до військкомату можуть бути навіть фото повістки у дверях, рапорти, акти, доповідні ЖЕКів про вручення з платіжками.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін. Він зазначив, що в військкоматах зараз "підіймають стоси паперів, які раніше накопичили" та абсолютно всі дані вносять до реєстру. Неважливо, чи законним шляхом призовник отримав повістку – факт вручення вносять до "Оберегу".

Таким чином, ухилянтами стають навіть 20-річні чоловіки, попри те, що чоловіків можуть мобілізувати з 27.

Однак, якщо "ухилянт" звернеться до суду, то він має велику ймовірність перемогти у цій справі. Інформація з бази не може слугувати причиною затримання.

"Тому якщо ви дійсно ухилялися від мобілізації – двічі отримали повістки або пройшли ВЛК, отримали повістку на відправку, але не з'явилися – то вас спіймають і покарають", – попереджає юрист.

Однак, якщо військовозобов'язаному вручали повістку незаконно, або зовсім не ознайомлювали з нею, то судове засідання він покине без вироку.

Нагадаємо, раніше ми писали, який штраф можна отримати за відсутність військового квитка. Крім того, ми повідомляли, чи можуть відправити військовозобов'язаного одразу на передову.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі