Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

В Україні запрацював "Оберіг": як реєстр може "вилізти боком" призовникам

Вже декілька тижнів представники ТЦК та СП працюють із сервісом "Оберіг", абсолютно всю інформації туди вносять вручну

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Як працює реєстр "Оберіг"

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Військкоми вже виявили незручності при роботі з онлайн-реєстром. Фактом "підтвердження" вручення повісток слугують рапорти, акти, доповідні ЖЕКів про вручення з платіжками, фото повістки в дверях.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін.

З його слів, у військкоматах зараз "підіймають стоси паперів, які раніше накопичили" та абсолютно всі дані вносять до реєстру. Неважливо, чи законним шляхом призовник, отримав повістку – факт вручення вносять до "Оберегу".

Таким чином, ухилянтами стають навіть 20-річні чоловіки, попри те, що чоловіків можуть мобілізувати з 27.

Однак, якщо "ухилянт" звернеться до суду, то він має велику вірогідність перемогти у цій справі. Інформація з бази не може слугувати причиною затримання.

"Тому якщо ви дійсно ухилянт – двічі отримали повістки або пройшли ВЛК, отримали повістку на відправку, але не з’явилися – то вас спіймають і покарають", – попереджає юрист.

Однак, якщо військовозобов’язаному вручали повістку незаконно, або зовсім не ознайомлювали з нею, то судове засідання він покине без вироку.

Які дані містяться в реєстрі "Оберіг"

Як ми вже писали раніше, згідно з Порядком, який набув чинності 18 жовтня, Державна податкова служба надаватиме інформацію для електронного реєстру військовозобов'язаних

В Україні вже запрацював електронний реєстр військовозобов’язаних "Оберіг", який міститиме всю актуальну інформацію про всіх придатних до військової служби.

Згідно з українським законодавством, реєстр міститиме наступну інформацію:

  • персональні дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
  • службові дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
  • дані про потребу в комплектуванні особовим складом ЗСУ та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, крім інформації, що становить державну таємницю.

Крім того, Міністерству оборони передаватимуть дані про громадян віком від 17 до 60 років, які містяться в інших держреєстрах, а саме:

  • Міністерства охорони здоров'я (МОЗ);
  • Міністерства юстиції;
  • Міністерства внутрішніх справ;
  • Центральної виборчої комісії (ЦВК);
  • Держміграційної служби та інших відомств.

Отже, завдяки запровадженню "Оберігу", Міноборони має отримати доступ абсолютно до всіх персональних даних, а також відомостей про місце проживання (перебування), роботу, стан здоровʼя, виїзди за кордон, особисті номери телефонів і адреси електронної пошти та багато інших відомостей військовозобов’язаних (загалом 33 пункти).

Нагадаємо, раніше ми писали, який штраф можна отримати за відсутність військового квитка. Крім того, ми повідомляли, чи можуть відправити військовозобов'язаного одразу на передову.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.