UA RU

Гендерна рівність у ЗСУ: чи будуть жінки проходити військові збори

У Мережі активно поширюється інформація про те, що мобілізація жінок стане обов’язковою

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

У якому випадку жінки мають проходити військові збори

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Наразі в Україні військовозобов’язаними є жінки-медики. Водночас законодавство не розрізняє військовозобов’язаних жінок і чоловіків.

Про це йдеться у Законі України "Про військовий обов'язок і військову службу" № 6482.

З 1 жовтня 2023 року жінки-медики, які мають відповідну освіту, віком від 18 до 60 років, зобов'язані стати на військовий облік. Це стосується лікарів, медсестер, стоматологів, акушерок та фармацевтів.

Ці зміни пов'язані з воєнним станом в Україні. Уряд прагне посилити обороноздатність країни та забезпечити потребу Збройних сил України в медичних працівниках.

Жінки-медики можуть бути залучені до надання медичної допомоги в зоні бойових дій, а також у разі масових ускладнень, пов'язаних з воєнними діями.

Жінки з інших спеціальностей, споріднених з військовою, можуть стати на облік за власним бажанням. Для цього необхідно звернутися до ТЦК та СП за місцем проживання та надати необхідні документи.

Отже, військовозобов’язані жінки, як і чоловіки, мають проходити військові збори. Однак існують підстави для непроходження зборів, зокрема:

Мобілізація жінок в Україні

Раніше ми писали, що Верховна Рада України готує зміни до закону про мобілізацію, які передбачають розширення переліку професій жінок, які можуть бути мобілізовані, а також запровадження обов'язкового військового обліку для жінок певних професій.

Зі слів нардепки Мар’яни Безуглої, в новому законопроєкті передбачені такі зміни:

Безугла також зазначила, що розширення переліку професій жінок, які можуть бути мобілізовані, не обмежується Збройними Силами України. Це можуть бути й оборонні підприємства, наприклад.

У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

Зазначимо, що законопроєкт ще не прийнятий Верховною Радою.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, яких осіб можуть мобілізувати до Збройних сил України у 2024-му році. Також ми повідомляли, що таке публічна повістка.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі