Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація-2024: кого з українців заберуть на фронт

У 2024 році мають намір мобілізувати у першу чергу 6 категорій українців, але жінок братимуть до лав ЗСУ виключно за бажанням

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

У 2024 році жінок братимуть до лав ЗСУ виключно за бажанням

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні вже майже два роки поспіль тривають воєнний стан та загальна мобілізація. Зараз продовжується оперативне поповнення резервів Сил оборони.

Про це йдеться в законі України "Про мобілізаційну підготовку та і мобілізацію".

Всі чоловіки у віці від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними. Якщо українці не мають підстав для відстрочки та придатні до служби за станом здоров’я, їх можуть призвати в армію.

Водночас жінки можуть вступити до лав ЗСУ виключно на добровільній основі, тому мобілізація на них не розповсюджується.

Кого мобілізують у 2024 році

Згідно з українськими законами, в наступному, 2024 році, мобілізують такі категорії громадян:

  • придатних до служби чоловіків у віці від 18 до 60 років, які мають досвід служби;
  • придатних та обмежено придатних чоловіків від 27 до 60 років без досвіду служби;
  • знятих з військового обліку чоловіків від 18 до 60 років, після взяття на облік, якщо ВКЛ визнає їх придатними або обмежено придатними до військової служби (варто знати, що зняття з військового обліку не означає припинення статусу військовозобов'язаного);
  • виключених з військового обліку чоловіків від 18 до 60 років, які добровільно пройшли ВЛК вищої інстанції, яка визнала їх придатними чи обмежено придатними до служби і вони не засуджені за тяжкий або особливо тяжкий злочин;
  • осіб з інвалідністю від 18 до 60 років, якщо лікарська комісія визнає їх придатними чи обмежено придатними. Служити вони зможуть тільки за бажанням та за місцем проживання;
  • військовозобов'язаних від 18 до 60 років, які мають відстрочку і визнані придатними та обмежено придатними ― добровільно і відповідно до статті 23 закону Про мобілізаційну підготовку.

Військовий облік жінок

Як ми писали вже раніше, деякі жінки зобов’язані стати на військовий облік за місцем проживання, а саме ті, хто здобув медичну або фармацевтичну спеціальність:

  • випускниці закладів професійної (професійно-технічної) освіти;
  • випускниці закладів фахової передвищої або вищої освіти.

Які обов'язки жінок

Згідно з українським законодавством, для жінок передбачено виконання обов'язків служби в запасі:

  • оновлення персональних даних;
  • заборона покидати місце проживання без дозволу керівника ТЦК;
  • взяття на облік протягом семи днів у разі зміни місця проживання;
  • обов’язкова поява в ТЦК у разі вручення повістки;
  • проходження ВЛК та виконання рекомендацій лікарів комісії;
  • мобілізація у разі необхідності.

Але військові наголосили, що мобілізації жінок наразі в нашій країні не проводиться. Військовий облік необхідний для того, аби знати, який є ресурс лікарів та медичних працівниць в Україні.

Що таке публічна повістка

Раніше ми писали про те, що на поштову скриньку військовозобов’язаної особи надсилатимуть сповіщення про надходження рекомендованого листа з повісткою. Сам лист працівники пошти видаватимуть людині особисто. Цей вид вручення повісток називається публічною повісткою.

У тому випадку, якщо призовник отримав на руки публічну повістку, він має з'явитися до призовного пункту у зазначений у повістці час.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що полковник ЗСУ зробив важливу заяву щодо посилення мобілізаційних процесів. Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто має право на перетин державного кордону під час воєнного стану.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.